Wat moet ik met de sleutel van NCG Alders?

Het Meerjarenplan om Groningen te redden van de Ondergang is gepresenteerd. Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders geeft een wervelende show en maakt gevatte, maar ongepaste grapjes (“u bent nog jong genoeg om het mee te gaan maken dat uw huis versterkt is” tegen een vrouw die zich op dit moment ernstige zorgen maakt over de veiligheid van haar woning). De belangrijkste boodschap van het plan is: de bewoner heeft de sleutel in handen, u staat centraal.

key-3348307_1920Wacht effe, ik heb een huis, daar woon ik in. Om in mijn huis te komen heb ik een sleutel. Twee zelfs, een als reserve. Krijg ik nu nóg een sleutel, een sleutel waarmee ik centraal kom te staan? Raar, in mijn eigen huis sta ik al vrij centraal. Dus wat moet ik dan met die sleutel, waar is die voor, waar past die op? Kijk, dat heeft meneer Alders er nou niet bij verteld.

Of: is het misschien de sleutel van mijn versterkte huis? Mijn huis dat ooit, in de toekomst, aardbevingsbestendig zal zijn. Als het niet afgebroken wordt, omdat het van vóór 1920 is en niet beeldbepalend. Of voor die tijd ingestort.
Het huis dat na eindeloze keukentafelgesprekken, witte richtlijnen, bevingsanalyses, een no regret aanpak, met versterken op bestelling en geschillencommissies onherkenbaar verbouwd is. Mijn thuis niet meer is. Maar waar ik gelukkig wel nu al de sleutel van heb.
Met dank aan meneer Alders.

Meer weten: lees het Meerjarenplan Aardbevingsbestendig en kansrijk Groningen (What’s in a name)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s