De wassen neus van het nieuwe schandeprotocol

Het regent en het is bijna 1 juli. Dus de hoogste tijd om me te verdiepen in het nieuwe schadeprocotol van de NCG. RTVNoord heeft het geheime concept in handen gekregen en gepubliceerd. Waarvoor mijn hartelijke dank.

Vanaf 1 juli wordt de schade, ontstaan door de gaswinning, anders afgehandeld dan voorheen. Beter, sneller, transparanter en vooral: op afstand van de NAM. Nou, dat belooft wat.
shameless-2362307__340
Allereerst is dit concept 33 pagina’s lang. Het vorige protocol, van november 2016, was 23 pagina’s. Niet transparant genoeg kennelijk, dus moest ie langer.

En er is een nieuwe commissie bijgekomen: de Onafhankelijke Commissie Schade (OCS). Onafhankelijk van wie? Ik heb eerlijk gezegd geen idee, want de NCG stelt de commissie aan en diezelfde NCG hoort bij Economische Zaken en die hoort weer bij de NAM.

De contra-expert verdwijnt. De Arbiter mag blijven, maar is nu in beginsel ook bindend voor de bewoner en dat was ie in het vorige protocol niet. Moeten we hier blij mee zijn?

Verder staan er veel vage zinnen in, over het ‘impactgebied van een aardbeving’, over de ‘juridische causaliteit en achterstallig onderhoud’, over de -voor ons zeer negatieve- uitkomst van de ‘proef buitengebied‘ waarop dit protocol gebaseerd is (OMG!) en nog veel meer vaags en verontrustends.

Dit is geen nieuw schadeprotocol, dit is meer van hetzelfde en dan nog slechter dan voorheen. Dit is een schandeprotocol en niets anders.

 

5 gedachtes over “De wassen neus van het nieuwe schandeprotocol

 1. soms kan het geen kwaad eens te kijken wat een woord eigenlijk betekent danwel zou moeten betekenen…;
  een beetje etymosensibitietM/b>

  Wat houdt het woord protocol in:

  proto = eerste
  vergelijk ⇒ ’n prototype = een eerste type ⇔ een probeersel
  col = kolla = lijm

  een protocol = een eerste (aaneen)plaksel ⇒ een eerste collage van zaken
  ⇒ m.a.w. een bijeengeraapt kleverig zoo’tje…

  Een schadeprotocol = een schadelijk bijeengeraapt zoo’tje
  ⇒ daar moeten we het dan maar mee doen…

  Like

 2. Gaszombie

  Nee, zij gaan het niet redden. Zolang EZ/NCG/NAM/Shell/Exxon bepalen, moeten ze niet akkoord gaan. Nu komt het er echt aan. Ik ben het er absoluut niet eens met de gang van zaken. Wij hebben nu een beste vinger in de pap en die moeten wij benutten. Anders maar naar de rechter. Wij zijn BOOS!!! Wat? dat is nog zacht uitgedrukt. Hoe lang moet dit nog doorgaan? Ik ga door tot einde. Zij moeten alle schade vergoeden. ALLES!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s