Het verraad van Alders

De dag begon goed. Een bericht op RTVNoord: de NAM stapt uit de schadeafhandeling. Mijn hart maakte een huppeltje, tot ik me afvroeg of het vandaag misschien al 1 april was? Kennelijk niet, want er verschenen al snel reacties in de media.

Om 13.00 uur volgde een persconferentie. Over de schades aan 1.800 huizen in het buitengebied. Heeft u nog nooit van het buitengebied gehoord? Dat klopt, want het bestaat ook niet. Maar de schades bestaan wel.

Het begon met een gelikte presentatie door Witteveen en Bos, de huisexperts van de NAM. Na zorgvuldig, transparant en wetenschappelijk onderzoek blijkt: in het buitengebied komt geen aardbevingsschade voor. Echt niet, heus niet. Er komt wel veel gewone schade voor: door slappe bodem, treinen, te grote ramen, slechte specie en overvliegende buizerds.

alders
foto ANP/Siese Veenstra

Daarna kwam onze Nationaal Coördinator Groningen (NCG) Hans Alders, de man die het maar niet lukt om het vertrouwen van de Groningers te herstellen. Nou, het is hem wéér niet gelukt. Hij staat namelijk vierkant achter de conclusies van Witteveen en Bos. Sterker nog, hij heeft er zelf voor gezorgd dat dit onderzoek gedaan is.

Want wat zei onze NCG:
“Elk gebouw bouwt zelf spanning op. Dat zit in elk gebouw. En op bepaald  moment loopt die spanning zo hoog op dat ie schade veroorzaakt. En als er dan een tikje komt vanuit een beving, is dat dan de druppel die de emmer doet overlopen? En in alle redelijkheid ………………. is dat antwoord niet te geven. En daarom is het geen aardbevingsschade.” Dit laatste sprak hij niet uit, maar bedoelde hij wel.

Hier volgen een aantal vloeken, mijn vloeken. Ik bespaar ze u.

Door dit te zeggen, maakt Alders de verhoudingen kraak en kraakhelder. De NAM en de NCG (de lakei van Henk Kamp van Economische Zaken), spelen onder één hoedje. NCG geeft opdracht tot onderzoek, NAM laat het uitvoeren door huisvrienden Witteveen en Bos en gut, kijk nou toch, er is geen aardbevingsschade in de buitengebieden, papagaait lakei Alders.

NAM blij, Kamp blij. Dit scheelt ze enorm in de portemonnee, want ze moeten alle schades gezamenlijk betalen. En het vertrouwen van de Groningers? Ach, laat dat maar zitten.

Op 31 maart 2017 heeft Hans Alders Groningen verraden. De vraag aan wiens kant hij staat is definitief beantwoord.

8 gedachtes over “Het verraad van Alders

 1. Hi there! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to check it out. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Excellent blog and great design and style.

  Like

 2. Neeneemia

  Hoe kun je hier nog normaal op reageren….De abnormaliteiten zijn niet van de lucht. Als “gewone “burgers dit zouden leveren spreek je van tuig, maar ja, nu het “hoge Omes” zijn…..

  Like

 3. Wat velen van ons niet eens beseffen, is dat de kern van het probleem politiek zelf is. Zowel bij het ontstaan van de aanleiding tot schade als wel de wijze waarop er vervolgens mee om wordt gegaan. Zoiets zou bij een goed systeem ondenkbaar zijn. De gaswinningsgevolgen, zoals deze zich thans ontwikkelen, geven vooral iets te kennen over het systeem dat dit mogelijk maakt. Dat het, zoals vrijwel voortdurend aangetoond, niet of nauwelijks werkt. Het is te divers, te verdeeld en te ver van de realiteit.

  Like

 4. Frits Erkelens

  Het gaat nooit om Groningers. Die hebben belasting betaald bij het verwerven en in bezit hebben van hun huis. Je zou een bescheiden wederdienst verwachten van die overheid, die betaald is met belasting, door de NAM op z’n minst geen sloopvergunning te verstrekken. Er komt meer voor kijken dan een fakkeloptocht om dit recht te zetten. De overheid heeft een veel grotere doofput dan alle boorputten bij elkaar. En als die vergroot moet,persen ze de middelen daartoe ook uit de samenleving. Een meegaande samenleving brengt meer op dan alle boorputten bij elkaar.

  Like

 5. Marlies Bosch

  Zag het net op het nieuws, in Een Vandaag met de kei Annemarie, en deze blog van Ingrid bevestigt het nog maar eens een keer. Alles draait om geld, of je nu hoog of laag springt.
  Hebben ze de buitengebieden van Heerlen, Amsterdam, Den Haag en Eindhoven wel eens onderzocht? Staan daar ook zoveel huizen met scheuren in de muur die op instorten staan?
  Ik heb een huis van 1880, gebouwd op palen…. Er zitten al scheurtjes in muren, maar die zijn ontstaan nadat het stuk grond naast mij heel diep afgegraven moest worden wegens vervuilde grond.
  Geen aardbeving nog te bekennen, en toch….
  Wat doet een aardbeving dan met een huis dat normaal gesproken met goed onderhoud eeuwen mee zou kunnen gaan??

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s