Het onschuldige land

De grond onder mijn voeten is Groninger grond. Eeuwenoud land van klei, zand en veen. De Romeinen hebben hier nog geleefd, lang lang geleden. Onder de grond, 3 km naar beneden, heeft zich in de loop der eeuwen in het poreuze zandsteen gas gevormd. Een product van moeder natuur. De Romeinen noch de bewoners daarna, hebben er iets voor hoeven doen. Het was er gewoon, alleen wisten ze dat nog niet.

In 1959 zijn de bewoners er, bij toeval, achtergekomen. Onder het land van een boer in Slochteren werd gas ontdekt, aardgas. Potjandorie, wat een vondst. Nederland rekende zich rijk. Met dit aardgas konden alle huizen in het land verwarmd worden en de fabrieken konden er hun machines op laten draaien. Helemaal gratis en voor niets. Het hoefde alleen maar uit de grond gehaald te worden.

En toen ging het mis. Heel erg mis.

Oh, was het gas maar niet ontdekt. Had het maar onder de grond, 3 km naar beneden, mogen blijven. Ongestoord door mens en machine. Ongestoord door bodemdaling en aardbeving. Dan had het onschuldige land zijn prachtige zelf kunnen blijven, tot in lengte van dagen en eeuwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s