Geef ons kennis over de contourenkaart en we nemen de macht

Gisteravond bezocht ik het KADO-denkcafé  ‘Van de kaart’. Over contouren- en risicokaarten, over hoe ze tot stand komen en wat hun betekenis is. In Groningen zijn veel verschillende bodemkaarten in omloop. Zoveel en zo tegenstrijdig dat je er als bewoner, leek die je bent, niets meer van snapt.

Dan is het een verademing om van onafhankelijke deskundigen (dank daarvoor) te horen hoe dat nou zit met al die kaarten. Om de feiten over de kaarten, die niets meer zijn dan modellen van de werkelijkheid en niet de werkelijkheid zelf, te leren kennen. Om te weten dat als er bevingen buiten de contourenkaart zijn, de kaart aangepast moet worden. Dat voorspellingen op basis van kaarten, welke kaart ook, altijd onzeker zijn.

Veel kaarten lijken objectieve informatie over te brengen, maar doen dat niet. Dat is op zich niet erg, als het er maar bij verteld wordt. Dan weet je als kaartlezer waar je aan toe bent. Er zijn ook kaarten die ingezet worden om verwarring te zaaien, om onder verantwoordelijkheid uit te komen. Bijvoorbeeld door de NAM/CVW: “Uw woning ligt buiten de contourenkaart en daarom vergoeden wij de schade niet”.  Of: ” De bevingsdreiging is lager dan we dachten, deze kaart is hier het bewijs van, uw huis hoeft dus niet versterkt te worden”.

Zelfs al ga ik aan het eind van de avond naar huis met de boodschap ‘Groningen is een groot experiment’ dan nog ben ik opgelucht. Ik smacht naar dit soort kennis. Onafhankelijk, deskundig, objectief, onbesmet, belangeloos. Meer, meer, veel meer hiervan. Van geologen, geografen, juristen, advocaten, bouwkundigen, planologen, energielogen etc. etc.

Geef ons kennis en we nemen de macht.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s