Geen namaakschoorsteen op mijn dak!

20170314_103654_resizedDe NAM zegt dat mijn schoorsteen gevaarlijk is en weggehaald moet worden.
De NAM zegt dat er dan een lichtgewicht namaakschoorsteen voor in de plaats komt.
De NAM zegt dat het voor mijn eigen veiligheid is.
De NAM zegt dat ik hier niets tegen kan doen.

Kan dat zomaar, het is toch mijn huis, mijn schoorsteen? Hoe zit dat eigenlijk?

Ik kreeg het antwoord deze week op het symposium “Gaswinning tegen wil en dank”. Drie Groningse hoogleraren in het Recht gaven antwoord op juridisch prangende vragen rond de gaswinning en de schadeprocedures.

Hun antwoord op de vraag of dat zomaar kan, is NEE.

Als de NAM adviseert een schoorsteen af te breken, dan is daar vervolgens een besluit van het College van B en W voor nodig. De gemeente gaat namelijk over de veiligheid van haar burgers. De NAM is gewoon een bedrijf, net zoals een hoveniersbedrijf dat is.

Alleen de NAM is iets groter en een stuk gevaarlijker. Mijn hovenier mag zonder mijn toestemming geen boom kappen in mijn tuin. De NAM mag zonder mijn toestemming mijn schoorsteen niet vervangen door een nepding.

Dus kun je dan gewoon NEE zeggen? Ja, dat kan. Want zonder besluit van het college van B en W heeft de NAM niets te willen. Zorg eerst dat je dat besluit in handen krijgt. En teken dan binnen 6 weken beroep aan en geef zoveel mogelijk argumenten (lelijk, waardevermindering van je huis, schijnveiligheid want het pompen gaat door, om maar wat te noemen) waarom op jouw huis geen namaakschoorsteen komt te staan.

De NAM zegt zoveel, maar het Recht zegt wat anders.

Oh ja, en van die zwijgplicht klopt juridisch ook helemaal niets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s