Wat moet ik vragen?

Gisteravond liep ik even binnen bij de inloopbijeenkomst van het SodM (Staatstoezicht op de Mijnen) in Loppersum. Eerst passeerde ik het standje van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, dat heb ik links laten liggen. Twee medewerkers van het SodM stonden voor mij klaar, we begonnen met een lekker kopje thee. Als opwarmertje vroeg ik: “Dit is de vierde bijeenkomst die jullie organiseren, wat is tot nu toe de meest gestelde vraag”?

question-mark-2405202_1280‘Wat moet ik vragen?’, was het antwoord. Ik viel even stil, want hier had ik zelf ook mee geworsteld. In de brei van cijfers, jaartallen, risicoberekeningen, aantallen te versterken huizen en mogelijke doden na een zware aardbeving, raak je het spoor volkomen bijster. En dan roept bovendien de Mijnraad weer wat anders dan het SodM en neemt Wiebes vervolgens een concept-gasbesluit waaruit blijkt dat hij naar niemand luistert. Er zijn om mindere redenen mensen uit hun dak gegaan.

Daar had ik effe niet zo’n zin in, want mijn dak is al niet meer zo stevig. Daarom had ik toch een vraag bedacht, niet over cijfers en prognoses maar over onze veiligheid. “Zijn we in Groningen eigenlijk wel veilig nu Wiebes niet luistert naar het advies van het SodM?” Het antwoord laat zich raden. Misschien had ik toch beter geen vraag kunnen stellen.

 

 

 

 

4 gedachtes over “Wat moet ik vragen?

 1. Pien Kranenburg

  Ik was ook bij de inloop in Midden Groningen. Nadat ze me hadden uitgelegd dat de aardbevingen eerst zouden toenemen bij het gasbesluit, heb ik aangegeven dat onze boerderij dat niet houdt, en ze het inspectierapport gemaild om dit te onderbouwen, 6x schade, 120 nieuwe scheuren, en die van Zeerijp was nog niet opgenomen. Vervolgens heb ik bezwaar gemaakt tegen het gasbesluit, en een invulling gesuggereerd bij het vage ‘passende zorgplicht’ etc, en afgerond met:
  Er wonen hier namelijk mensen die dezelfde burger- en mensenrechten hebben als alle andere Nederlanders, inclusief het recht op ongestoord woongenot. De overheid heeft de mensen hier structureel opgezadeld met grote existentiële zorgen; zij moet zich in haar zorgplicht inspannen om deze zorgen weer weg te nemen en te compenseren. Mensen moeten zich zowel financieel als mentaal kunnen herstellen van een zeer ongewenste situatie waarin de overheid ze heeft gebracht.

  Geliked door 1 persoon

 2. Anja

  Grappig Ingrid, wij waren er ook en vroegen ons af wat we konden vragen… Overigens ook een bijzondere setting: stuk of 8 SodM en EZK mensen rondom een tafel die je stuk voor stuk aankeken en meeluisterden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s