Zo glad als een aal

Voor de mensen die denken dat het in Groningen nu allemaal goed geregeld is, volgt hier teleurstellend nieuws. Ondanks de zonnige zomer, hangen er nog steeds gitzwarte wolken boven onze huizen en levens.

De afgelopen jaren is er een heel bouwwerk opgetuigd rond de afhandeling van gaswinningsschade. Ingewikkelde NAM-schadeprotocollen waarmee elke individuele schade van elke individuele gedupeerde beoordeeld wordt. Gek word je ervan als bewoner, van de langdurigheid en de stroperigheid van de schadeafhandeling.

eel-976096_1280

Af en toe is er goed nieuws, als de Arbiter Bodembeweging (de informele rechtspraak ter bescherming van gedupeerden) de NAM een tik op zijn vingers geeft. Een moment van hoop, dat er toch nog zoiets als gerechtigheid bestaat in Groningen. Die opflikkering van hoop duurt altijd maar kort, want tegen de gladde juristen van de NAM kan niemand op, ook de arbiters niet. Ook daar word je gek van en doodmoe.

Het laatste woord is nog altijd aan de NAM, die als een aal zo glad elk ontsnappingsgaatje weet te vinden waarmee ze onder hun verantwoordelijkheid uit kunnen komen. Voor de goede orde: NAM = Nederlandse Staat + Shell + ExxonMobil. Dat u het maar even weet.

P.S. Sinds april 2017 ligt de schadeafhandeling stil, in afwachting van een nieuw schadeprotocol. Niemand merkt het verschil.

 

 

 

 

 

3 gedachtes over “Zo glad als een aal

 1. Ingrid,

  NAM is ‘slechts’ een joint venture tussen Shell en Exxon-Mobile (elk 50% van de aandelen), de Staat heeft er geen eigendom en heeft er (formeel zeker) niets te zeggen.
  Dat wil niet zeggen dat de Staat geen rol speelt bij het handelen van NAM.
  Bij de concessie Groningen (o.a. Groningen-veld) vormen NAM en EBN (het vroegere Staatstmijnen ⇒ 100% Nederlandse Staat) een maatschap (Maatschap Groningen) waar bij NAM en EBN elk 50% van de aandelen/zeggenschap hebben en deze maatschap voor gemene rekening werkt.

  Hoe verweven Overheid en NAM ook mogen wezen, het blijft zaak goed te zien hoe de verhoudingen bij eigendom en zeggenschap liggen…;
  het is verder al lastig genoeg.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s