De Stille Beving, ontheemd in eigen land

Na afloop van de vertoning van de documentaire  ‘de Stille Beving‘, kwam er één woord bij me boven: ontheemd. Als de film één ding duidelijk maakt, is dat hoe ontheemd we in Groningen raken. We raken ons thuis kwijt, ons letterlijke fysieke huis dat ons plekje op aarde is. We worden vluchtelingen in eigen land. We moeten in noodwoningen wonen, omdat onze eigen woningen niet meer veilig zijn.

En net zoals al die duizenden mensen die hun onveilige thuisland moeten ontvluchten, weten we jarenlang niet waar we aan toe zijn. Weten we niet wat ons verder te wachten staat, worden we aan ons lot overgelaten. In dit geval niet door de internationale gemeenschap, maar door de nationale overheid.

170124-de_stille_beving

En dat is een dubbele ontheemding. We raken niet alleen ons veilige thuis kwijt, we worden ook door onze eigen overheid in de steek gelaten. Hoe erg dit is, is met woorden bijna niet uit te leggen. Daarom werken beelden beter, je moet het gezien hebben om het te kunnen begrijpen. Annemarie Heite en haar gezin hebben het kunnen opbrengen om hun ontheemde leven te delen met ons. Om ons te laten zien wat het betekent om in het veilige Nederland als vluchteling in eigen land behandeld te worden.

Op 15 maart vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Dat is dé kans om de komende regering te laten weten dat de ontheemding van Groningen gestopt moet worden. Dat het bieden van veiligheid een overheidstaak is. Dat wegkijken niet meer geaccepteerd wordt. Maak van de Stille Beving een Nationale Beving.

Om u te helpen, hierbij een overzicht van de visies van de politieke partijen op de gaswinning. Mogen we op uw stem en solidariteit rekenen?

Kijk en tekentips
De Stille Beving wordt zaterdag 4 maart om 20.20 uur uitgezonden op NPO2.
De petitie Laat Groningen niet zakken kunt u hier tekenen.

Meer weten, kijk dan naar:  Zondag met Lubach over ‘Gronings Gas’, uitgezonden op 29 januari jl.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s