NAM noemt aardbeving met kracht 5 ‘goed nieuws’

‘Goed nieuws’ volgens de NAM. Er staat Groningen geen aardbeving van kracht 5.75 op de schaal van Richter te wachten, maar slechts kracht 5. Kracht 5! Waar hebben we het nou helemaal over, kom op zeg, appeltje eitje.

Volgens berekeningen uit 2014, gemaakt door het SodM (Staatstoezicht op de Mijnen) kúnnen er bij zo’n beving overdag 118 doden vallen.
‘S avonds kúnnen dit er 106 zijn. Dan moet zo’n beving wel in de buurt van Huizinge zijn, zeggen ze. Waarom dit belangrijk is, is mij een raadsel. Misschien om ons aan de krachtigste aardbeving tot nu toe te herinneren, kracht 3.6 in Huizinge 2012?

Vergeet ik bijna te vermelden: daarnaast dreigen er branden en gaslekkages, kunnen dijken inzakken en treinen ontsporen. Oh ja, er kúnnen ook 1286 gebouwen zwaar beschadigd raken en er kúnnen 1841 gebouwen instorten.

Hoe het SodM dit zo precies op de dode en op de instorting af heeft kúnnen berekenen is mij een raadsel. Wat mij ook het hoofd puzzelt is waarom de NAM dit als ‘goed nieuws’ brengt. Zou het zijn omdat 118 doden minder erg is dan 218 of omdat 1841 ingestorte gebouwen minder erg is dan 2841? Zou het zijn omdat ze bij de NAM alleen op de cijfertjes letten en niet beseffen dat het hier om echte mensen en echte huizen gaat?

Wist u trouwens dat een beving van kracht 5 wel 25 keer zo zwaar is als een van 3.6? Appeltje eitje.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s