Smoezen, schikken en zwijgen. NAM, we pikken het niet meer

“De afhandeling van ruim 55.000 schademeldingen heeft tot nu toe slechts zeven rechtszaken opgeleverd en daar zijn we wel trots op”. Aldus schademanager Frans Stokman van de NAM op 4 december jl.

De NAM streeft ernaar om de rechter niet te betrekken bij de schadeafhandelingen. Ze hebben daar de volgende strategieën voor bedacht.

1.Smoezen
Zoveel mogelijk smoezen bedenken om de schade niet te hoeven vergoeden. Smoezen waarvan je als gedupeerde kunt denken: tja, als de NAM het zegt zal het wel zo zijn. In het Grote NAM Smoezenboek vindt u voorbeelden van smoezen die de NAM graag gebruikt.

2. Schikkingen
Vlak voor een gedupeerde naar de rechter stapt/dreigt te stappen, een schikking treffen. Op het allerlaatste moment, de dag voor de zitting, schikt de NAM. Toeval? Nee, toeval bestaat niet in de wereld van de NAM.

3. Zwijgplicht
Gedupeerden mogen, op straffe van een boete, niet bekendmaken wat de inhoud van de schikking is. De NAM legt zwijgplicht op. De NAM komt ermee weg, omdat het de macht heeft. U weet wel: de olifant en de muis.

De NAM wil geen rechtszaken omdat de NAM weet dat ze zich niet aan de wet houdt.  Omdat de dure advocaten van Shell/ExxonMobil  allang uitgezocht hebben hoe de bewoners van Groningen het beste te piepelen zijn. Omdat ze willens en wetens gebruik maken van de juridische onwetendheid van de gedupeerden.

En de NAM komt ermee weg.

Tot wij het niet meer pikken
wij het
niet meer
pikken
niet
meer pikken
niet
meer
pikken

2 gedachtes over “Smoezen, schikken en zwijgen. NAM, we pikken het niet meer

 1. Etty kloosterman

  Hallo, Wat heerlijk om deze site te hebben gevonden en om eens te kunnen reageren op de misstanden van de NAM, heel erg bedankt. Waar ik het wil over hebben is iets anders, maar het betrekt wel de NAM. Ik woon in de Vennenflat te Delfzijl en ons werd gezegd dat we inplaats van 2019 nu moeten verhuizen in 2016 omdat het niet meer verantwoord is door de aardbevingen hier te blijven.
  Dit alles is hard aan gekomen bij de bewoners van de flat, en we weten dat er een vies spelletje met ons gespeeld word, de gemeente die de flat heeft aangekocht van Acantus dit jaar wil er verder geen uitleg over geven. Nu is ons ten oren gekomen , dat de gemeente veel geld kan ontvangen van de NAM voor de geleden “schade ” aan de flat, ja alles word dus in de kast besproken en persoonlijk ben ik het zat al die geheime afspraakjes en de betrokken burgers slapen niet meer, echt niet te geloven, kunnen wij nog iets onder nemen, heeft u enig advies??

  Vriendelijke groet,

  Etty Kloosterman

  Like

  1. Dag Etty,

   Dit is weer een voorbeeld van de spelletjes die gespeeld worden. Het is heel moeilijk om de vinger erachter te krijgen. Ga eens, samen met andere bewoners met een advocaat praten. Of neem eens contact op met de Groninger Bodem Beweging of met Groningen Centraal. Zorgen dat het in de media komt, kan ook helpen.
   Sukses en hou vol!
   Bewogen groninger

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s