De helletocht ná een aardbeving

Vannacht beefde de bodem in Stedum en wijde omgeving met kracht 2.3 op de schaal van Richter. Ik was net mijn bed ontvlucht door de muggen, toen ik de aardbeving onder mijn huis door voelde rollen. Het is inmiddels een bekend gevoel, het doet me niet meer zo veel. Dat is wel eens anders geweest. Wat me wel veel doet is de helletocht die na een beving volgt. Het begint met een tweet van het schadeloket IMG:

Besluit je je schade te melden, dan wacht je een 10-stappen tellende procedure. Dat klinkt als best te overzien, maar het IMG (Instituut Mijnbouwschade Groningen) weet elke stap zo ingewikkeld te maken en zo juridisch dicht te timmeren, dat van te voren de moed je al in de schoenen zakt. Wat natuurlijk ook de bedoeling is, want het IMG heeft nog 19.000 onafgehandelde schademeldingen op de plank liggen en daar hebben ze de handen vol aan.

Je mag als bewoner van geluk spreken als je binnen twee jaar je schadevergoeding binnen hebt. In mijn geval heeft het zelfs drie-en-een-half-jaar geduurd. Dat een deel van je schade afgewezen wordt op oneigenlijke gronden (slappe klei, recent geen beving geweest) hoort er ook bij. Soms wordt zelfs al je schade afgewezen.

De beving van vannacht was zwaar genoeg om het landelijke nieuws te halen. De berichtgeving beperkt zich tot: locatie, kracht, diepte, tijdstip. Plus wat citaten van bewoners: doodeng, het huis kraakte, dat was er weer een. Geen journalist besteedt aandacht aan de helletocht ná een aardbeving. Zo’n beving is snel voorbij, maar de gevolgen bepalen nog jarenlang je leven en je woongenot.

Beste journalisten, kijk en schrijf de volgende keer alsjeblieft voorbíj de aardbeving.

De Groene Amsterdammer geeft het goede voorbeeld: ‘Waar is hier de menselijkheid?’

4 gedachtes over “De helletocht ná een aardbeving

 1. Gerard

  Goed stuk, net als eerdere blogs.
  Toch een redactionele opmerking.
  Img is als tcmg half maart 2018 opgericht.
  Schademelder kan dus niet al 3,5 jaar hebben moeten wachten op schadevergoeding.
  Dat maakt het verhaal helaas wat minder sterk .

  Zelf wachten we ook al sinds maart 2018 op definitieve schadevergoeding.
  Dit vanwege beroep bij rbNN en nu ook hoger beroep bij raad van State .
  Deskundigen via StAB komen in juli onderzoek doen om de RvS te adviseren.

  Like

  1. Beste Gerard, vóór het TCMG deed het CVW de schadeafhandeling. In augustus 2017 heb ik daar mijn schade gemeld. Dat is vervolgens overgedragen aan TCMG en daarna aan IMG. Ik zou liever willen dat 3,5 jaar wachten niet kan, maar helaas…

   Like

   1. Gerard

    Aha, dat deel CVW was niet helder in je blog. Jij noemde alleen IMG. Vandaar dat ik reageerde. En ja, alles langer dan een half jaar is veel te lang.

    Like

  2. Monique

   Dat is onderdeel van de helletocht, al die wisselende organisatiebenamingen die uiteindelijk hetzelfde werk doen onder een andere naam. Voor mij is het allemaal ‘de NAM’ gebleven.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s