Het verdriet van Wiebes

‘Dit is Nederlands overheidsfalen van on-Nederlandse proporties’ merkte minister Wiebes op toen hij het gasdossier overnam van minister Kamp. We spreken over 22 november 2017. Vandaag, 15 januari 2021 treedt hij af als Minister van Economische Zaken. Niet vanwege het feit dat hij het overheidsfalen in Groningen niet gestopt heeft. Maar vanwege zijn faalrol als voormalig staatssecretaris in de kinderopvangtoeslagaffaire.

Wat een integere man, zou je kunnen denken als je zijn afscheidsboodschap bekijkt. Hij worstelt met het ongekende falen van de rechtsstaat. Ik vermoed dat hij er ook buikpijn van heeft. Dat hij er verdrietig over is, heeft hij al uit en te na laten weten. Een man met gevoelens, daar hou ik wel van. Maar waar ik een hekel aan heb, is een politicus die de schuld buiten zichzelf legt: ‘De rechtstaat heeft gefaald’.

Ik zie hier een politicus met een lange staat van falen. Met de staart tussen zijn benen verlaat hij de politieke arena. Zo hoopt hij de Parlementaire Enquête Gaswinning te ontlopen. Want ook in het gasdossier heeft hij geen schone handen. En om ook daarover op het matje geroepen te worden is hem te veel. Van het idee alleen al wordt hij verdrietig. Echt heel verdrietig. ‘Het is een verdriet van on-Nederlandse proporties’, zegt hij er zelf over.

2 gedachtes over “Het verdriet van Wiebes

 1. Johan

  Hij was niet voor zijn taak berekend en verlaat als een dood vogeltje de regering en van omzien naar elkaar heeft hij nog nooit gehoord. Dat is pas een VVD’er. Net als Rutte al lachend op de fiets naar de koning en straks staat hij er weer.

  Like

  1. Hij dacht alles aan te kunnen. In alles dacht hij slimmer te zijn dan wie dan ook. Hij vergat dat hij geen totaaloverzicht heeft, met als gevolg dat velen de dupe zijn van zijn beslissingen. Zowel in het aardbevingsgebied als in de toeslagenaffaire. Velen zitten al heel veel jaren in de ellende. Dan mag hij buikpijn hebben!
   De rechtstaat krijgt de schuld, hoezoo de rechtstaat? Door wie wordt het uitgevoerd? Wie vertegenwoordigt de rechtstaat?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s