Hoera, een nieuwe denktank

Dat ze er niet eerder opgekomen zijn: een denktank die sturing geeft aan de oplossing van de maatschappelijke problemen die hier zijn als gevolg van de jarenlange gaswinning. Het briljante idee komt van de Commissie Bijzondere Situaties, een van de vele commissies die zich bezighoudt met de bevingsproblematiek. De commissie bestaat al 6 jaar, dus ze weten van de hoed en de rand. Daarom kan ik hun advies om een denktank op te richten, niet anders dan serieus nemen.

Toch word ik er ook behoorlijk kriegelig van. We komen hier al om in de commissies, is eentje erbij niet méér van hetzelfde? Worden dat niet nog meer mannen en vrouwen in strakke pakken met stapels papieren onder de arm op weg van de ene vergadering naar de andere. Hun motto: ‘Het gaat niet alleen om de stenen, maar vooral om de mensen die erin wonen.’, komt me bovendien bekend voor. Is dat niet hetzelfde motto als Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders in 2016 predikte (Het gaat om de mensen hun thuis) en wat is er van zíjn plannen terechtgekomen?

Precies, dat bedoel ik.

Een gedachte over “Hoera, een nieuwe denktank

 1. Martin

  Onlangs werd ik uitgenodigd door bureau KAW om mee te doen aan een onderzoek ter verbetering van de werkwijze van de NCG.
  Mijn antwoord:
  Beste mevr. K.,
  Na ampele overweging: niet bereid. Gaan we nu weer helemaal opnieuw beginnen? (zie hieronder tussen haakjes het doel van het onderzoek)
  Het is in mijn ogen een volslagen overbodig onderzoek. Alles is de afgelopen acht jaar al 100 x gezegd door velen, maar nooit heeft iemand op beleids- en beslissingsniveau zich er ooit ook maar iets van aangetrokken. Kijk alle dossiers van CVW, RuG, GBB en Gasberaad er op na, lees alle publicaties, alles dossiers van rechtszaken en bekijk en beluister alle uitzendingen (zouden NCG en IMG ook moeten doen, met alle personeel in één grote zaal) en je weet alles. Net als al die duizenden Groningers, die doorlopend worden geconfronteerd met Haagse en Groningse bestuurlijke windowdressing.
  Iedereen hoort te weten hoe hij/zij in zo’n proces van versterking met mensen hoort om te gaan.
  Van Hoog (vooral) tot Laag (ook). Slechts weinigen verstaan die kunst en/of hebben rechte ruggen.
  Ik besef het. Ook deze mail is een voorbeeld van hoe het niet moet. En ik weet dat jij er niets aan kunt doen (hoewel, je moet ergens beginnen) ……
  Maar ik haak even af.
  Dus met veel scepsis: NEE, ik doe niet mee.
  ……..
  (Hoe ziet het onderzoek eruit?
  Het onderzoek heeft als doel om de versterkingsopgave bewonersvriendelijker te maken. Door middel van onder andere 1-op-1 interviews willen we in gesprek over de ervaringen van de bewoners met de versterking van hun woning. Juist u als ervaringsdeskundige kan ons vertellen hoe u de aanpak (tot nu toe) heeft beleefd. We willen met de interviews zo verbeterpunten ophalen voor het versterkingstraject. Dit is de eerste fase van ons onderzoek. In de tweede fase werken we samen met NCG, de aardbevingsgemeenten en het ministerie van BZK aan het doorvoeren van veranderingen in het versterkingsproces op basis van de antwoorden van u en andere geïnterviewden.)
  En dan nog dit: alsof een onderzoek dit als doel kan hebben; ik dacht altijd dat een onderzoek was gericht op het verzamelen van gegevens.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s