Een gevoel van vervreemding

Gisteren, na een jaar wachten, het versterkingsadvies voor ons huis gekregen. Na een uurtje uitleg zat mijn maag in mijn keel. Een jaar wachten is erg, maar je huis tot niets meer dan een stapel stenen gereduceerd te zien, is nog veel erger. In kille constructeurstaal wordt je huis tot een ding gemaakt, ontdaan van de functie die het heeft: de plek waar je je thuis voelt, waar je thuis bent, die van jóu is, waar je je geborgen weet.

planning-3536757_1920Tijdens het gesprek overviel me een sterk gevoel van vervreemding. We hadden het over hetzelfde: ons huis, maar we verstonden elkaar niet. De constructeur had het over verdiepingsvloeren verstijven, harde isolatie, HSB-wanden en composiet strips. Ik had het over de sfeer van het huis, de afstapjes die horen bij een huis op een wierde, al het werk dat we in de verbouwing hebben gestopt en hoe mooi het geworden is.

Het versterken maakt mijn huis als ding misschien sterker, maar als bewoner verlies ik mijn thuis. Ik wil geen vreemdeling worden in mijn eigen huis. Mijn maag zit nog steeds in mijn keel.

2 gedachtes over “Een gevoel van vervreemding

  1. Beika Koopman-v.dMolen

    Dit zijn precies mijn gevoelens, ik woon nog in mijn thuis, tot September, dan moet ik er uit. Maar naast mij is het 1 grote bouwput, en zie ik dus dagelijks hoe alles afgebroken wordt, en daar word ik niet vrolijk van, veel emotionele overlast zeg maar. En ja….er was ons beloofd dat alles wat we hadden, zou terug komen, en daar is dus niks van waar. En ook mijn ideeën vliegen door mn hoofd, dat leuke muurtje wat ik nu nog heb, de toog in de kamer/keuken, mn thuis waar onze kinderen zijn groot gebracht, uitgevlogen, huisdieren die er overleden zijn, mn man die alles verbouwd heeft naar onze zin, is bijna 6 jaar geleden daar ook overleden. Dus ja ..mn thuis wordt me afgenomen, en ik krijg er een huis voor terug. En zo wordt er ook met je gepraat, ze begrijpen je wel, ook de emotie zien ze, maar verder????

    Like

  2. Ik voel met je mee, zo’n koud verhaal terwijl jij aan warmte en gezelligheid denkt. Daar waar je energie in hebt gestopt en dat je met liefde hebt gedaan. Ik leef met je mee Ingrid en wens je heel veel sterkte toe, liefs van mij en nogmaals heel veel sterkte. Dag

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s