Rutte komt naar Groningen, tip 3

Beste Mark,

Uw bezoek aan Groningen komt dichterbij. Nog maar 4 nachtjes slapen. U heeft na het zien van De Stille Beving (tip 2) waarschijnlijk slecht geslapen. Ik wist wel dat de beelden u zouden raken, want u bent immers een mensenmens.

1-6De komende dagen help ik u de puntjes op de i te zetten, zodat uw komst het door ons gehoopte sukses wordt. Mijn eerste tip ging over de verboden vraag: “heeft u ook schade”? Er is nog een andere, streng verboden vraag: “heeft u wel eens een aardbeving gevoeld”? Dat is net zoiets als aan de slager vragen: “eet u wel eens vlees”?

Er zijn hier inmiddels meer dan 1.000 aardbevingen geweest. De kans dat u een bewoner treft die nog nooit een beving gevoeld heeft is net zo klein als de kans dat in het buitengebied geen aardbevingsschade is: < 1%. Dit is wetenschappelijk onderzocht door de knappe koppen van ingenieursbureau Witteveen&Bos, in opdracht van de NAM en dat mannetje met zijn clubje. Oh, hoe heet hij toch ook alweer?

De tip van vandaag is daarom:

Tip 3
Onthou dat 99% van de Groningers wel eens een aardbeving gevoeld heeft.

Morgen tip 4

3 gedachtes over “Rutte komt naar Groningen, tip 3

 1. Waarom zou Rutte Grunnegers niet mogen vragen of ze wel eens (zelf) een beving gevoeld hebben?
  Van mij mag Rutte best vragen of ik of wie dan ook in ’t Groningse, wel eens een (aard)beving heeft gevoeld.
  De kans dat het antwoord dan “…nee…” luidt is overigens helemaal niet eens zo klein, zelfs niet wanneer de ondervraagde wel degelijk (heel erg veel) gaswinningsschade aan zijn huis heeft. Veel schade, zo niet de meeste schade is niet of niet direct aan bevingen,laat staan voelbare bevingen,te wijten laat staan te koppelen, terwijl zij toch en wel degelijk het gevolg zijn van de gaswinning.

  TIPs met STIP
  Voor iedereen die het maar horen wil:
  • het gaat niet om (aard)bevingen het zijn mijnbouweffecten
  • het gaat niet om bevingsschade het is mijnbouwschade (meer specifiek gaswinningsschade) ⇒ erken dus alle mijnbouwgerelateerde schade zoals (ongelijkmatige) zetting, peilverlagingen, veranderende grondwaterstroming, zwelklei, loopzand, zoutmigratie, drukverevening en… en… en zelfs (aard)bevingen)
  • het gaat niet om het kerngebied noch het buitengebied het gaat om het hele mijbouweffectgebied
  • het gaat niet enkel om schade door recente (aard)bevingen sommige schades die nu pas tot uiting komen zijn waarschijnlijk te wijten aan gasbevingen die zo ver terug gaan als midden jaren ’70

  Dus beste meneer Rutte…
  het is MIJNBOUWSCHADE
  … Of het nu (voelbaar) beeft of niet.

  een vriendelijke groet,
  Simon Koorn

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s