Leven zonder beven in Groningen

Tot 4 jaar geleden had ik nog nooit een aardbeving mee gemaakt. Aardbevingen dat was iets voor verre landen, Japan of Ecuador. In Nederland, waar ik geboren en getogen ben, kennen we geen aardbevingen. Dacht ik, toen ik in 2010 in Noord-Groningen kwam wonen.

De eerste 2 jaar had ik nog niets in de gaten. Tot 2012, een zomerse dag in augustus, toen de aarde schudde en mijn huis kraakte door een beving van 3.6 op de schaal van Richter. Vanaf die dag is mijn leven nooit meer hetzelfde geweest. Niets is meer vanzelfsprekend. Onbezorgd wonen en leven is voorbij. Mijn huis is niet meer die veilige thuisplek, waar alleen ikzelf de sleutel van heb.

Oerkrachten vanuit de bodem, losgemaakt door het oppompen van aardgas, komen los. Er komen vreemde mensen in mijn huis om de schade te bekijken. Mensen die vertellen dat mijn huis onveilig is, dat het versterkt moet worden. Dat mijn huis minder waard geworden is. Dat het misschien wel afgebroken moet worden. Opeens ben ik niet meer baas in eigen huis.

Inmiddels is het mei 2016. Ik verlang terug naar mijn oude leven. Ik weet nog hoe normaal het is dat de grond onder mijn voeten stevig en stabiel is. Zo gewoon en vanzelfsprekend dat je daar nooit bij stilstaat. Ik verlang daarnaar terug, naar die zekerheid. Ik wil weer leven zonder angst en beven. Ik wil mijn gewone, Nederlandse leven terug. In Groningen.

Een gedachte over “Leven zonder beven in Groningen

 1. Mevrouw Kiki Boombeschermvoruwe

  Hallo!

  Hartelijk Dank voor je inzet.

  Ook mijn leven ligt overhoop.
  Mijn kleine Schipperswoning is kapot.
  De half-steens muren hadden het meer dan honderd jaar uitgehouden. In mijn buurt, de Noorderplantsoenbuurt in Stad-Groningen, zijn meer dan 200 kwetsbare woningen kapot.

  LET OP LET OP
  De Minister, Provincie, B&W, NCG Alders weigeren allen onderzoek naar type kwetsbare woningen. Terwijl die cultureel historisch van GROOT belang zijn. En zij géén klappen meer aan kunnen!!!!
  Ik ben heel bang dat binnen enkele jaren hele wijken met deze kleine woningen moeten worden gesloopt.

  …ingekort i.v.m. de lengte van de reactie …..

  Groningers,
  Pak je mooie land terug.
  NU!
  En jaag iedereen weg die JOUW Leven en JOUW Land vernielt.

  Mevrouw Kiki
  Boombeschermvrouwe
  Bewoonster van Stad

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s