Waardevermindering per huis per aardbeving

De NAM heeft een stevige tik op de vingers gekregen van de rechter. Zie mijn blog over de compensatie van waardevermindering. De NAM is zich nu aan het beraden op vervolgstappen. En vooral, ze zijn strategisch aan het overleggen over: a) hoe komen we hier onderuit en b) als we er niet onderuit komen, hoe pakken we dit dan aan. De NAM kennende moet hier eerst uitgebreid onderzoek naar gedaan worden en dat kan wel even duren.

science-1182713_1920Om de NAM alvast een eind op weg te helpen heb ik maar even vooronderzoek gedaan. En wat blijkt:
Er ligt al een onderzoek op de plank naar de waardevermindering van huizen als gevolg van aardbevingen. Bij de VU Amsterdam hebben Hans Koster en Jos van Ommeren berekend dat de huizenprijs per sterke aardbeving met 3.000 euro daalt. Elke aardbeving met een kracht van 2.2 op de schaal van Richter en binnen een straal van 10 km verlaagt de waarde van een huis met 3.000 euro.

Ook bestaat er al een website waarop het aantal aardbevingen per adres geregistreerd staan: Bevinggevoeld.nl. De rekensom is  snel gemaakt. De afgelopen drie jaar heeft mijn huis 12 sterke aardbevingen meegemaakt. In die tijd is het huis met 12 x 3000 = 36.000 euro in waarde gedaald. En dan heb ik het alleen nog maar over de laatste drie jaar…

Beste NAM, zoals jullie zien, er is jullie al veel werk uit handen genomen. Jullie hoeven het geld alleen nog maar over te maken. Geen dank, graag gedaan.

Zie: Onderzoek naar waardevermindering per aardbeving (engels)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s