Een overrompelende vraag voor Rutte

En opeens is het zover. Denk je rustig van een welverdiende meivakantie te gaan genieten, moet je opdraven in Garmerwolde. Omdat Rutte en Vijlbrief de kabinetsreactie gaan geven op het rapport “Groningers boven Gas”. Veel vroeger dan verwacht en nog wel midden in het meireces van de Tweede Kamer. Zou het toeval zijn dat twee maanden geleden het rapport zelf gepresenteerd werd aan het begin van het krokusreces? Ik betwijfel het.

Ik was erbij op 24 februari in Garmerwolde, toen Tom van der Lee het eindrapport van de enquêtecommissie gaswinning aanbood aan de voorzitter van de Tweede Kamer. En omdat ik er toen bij was, mag ik er nu weer bij zijn. Om half zes vanmiddag had ik de uitnodiging al binnen. Om één minuut over half zes had ik me aangemeld. Dit wil ik niet missen, ik móet erbij zijn nu ik de kans krijg.

In de uitnodiging staat: er is gelegenheid voor u om met Rutte en Vijlbrief in gesprek te gaan. Daar staan 45 minuten voor, dus dat wordt kiezen. Ik ga voor Rutte. Maar wat wil ik dan tegen hem zeggen of aan hem vragen? Denkt u dat Groningen blij is met deze kabinetsreactie; wanneer gaat u uw excuses maken; weet u dat het niet aan het kabinet is om te bepalen waar de ereschuld uit bestaat maar aan ons, de gedupeerden; weet u dat u een slechte premier bent; weet u…

Gelukkig heb ik nog vier dagen de tijd om die ene scherpe, overrompelende vraag te bedenken die hem uit zijn evenwicht zal brengen.

4 gedachtes over “Een overrompelende vraag voor Rutte

 1. Tineke

  Hoe bestaat het toch dat bij een zo ernstig falen van de overheid, deze een rapport nodig heeft om te begrijpen waar het gefaald heeft, is er dan in al die jaren geen zelfreflectie geweest.
  Die zelfde overheid begrijpt het nu wel?
  Heeft deze overheid dan wel door wat deze koehandel van de ereschuld betekent voor de Groningers.
  Zet Den Haag zich als machtige onderhandelaar neer, tegenover de Groningers? Is dat niet al die jaren het gevoel geweest, de Groningers tegenover de almachtige overheid, en is het nu niet weer zo..of misschien voelt het nu wel zo, maar gaat u ons straks uitleggen waarom wij ons niet zo mogen voelen.

  Like

 2. Jan

  Over ereschuld onderhandel je niet. Het is aan ons wanneer die ingelost is!

  Onverlet daarnaast de dure plicht de immense, opzettelijk veroorzaakte, schade nu als de donder te herstellen en alle panden, mestkelders en kunstwerken zoals bruggen zoveel mogelijk te versterken tegen het nog steeds voortdurende beuken van de vele bevingen.

  Zo niet, dan maken we ons los van Den Haag en regelen we de herstelbetalingen wel via de VN.

  NB: kijk door de spiegeltjes en kraaltjes heen en zie dat ze stiekem hun schadelast proberen te beperken via theoretische “effectgebieden”.

  Die strop zal steeds strakker worden aangetrokken zodat steeds minder mensen in aanmerking komen voor schadevergoeding, terwijl wij allemaal in de praktijk herhaalschade zullen ondervinden…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s