Ereplek

Ik kijk al een paar weken tegen de stapel eindrapporten van de enquêtecommissie gaswinning aan. Ik heb ze in huis om ze eens grondig te gaan bestuderen, want hier staat de waarheid over wat ons is aangedaan zwart op wit: onze belangen zijn structureel genegeerd. Als ik de stapel aan anderen laat zien zijn ze diep onder de indruk, voor eventjes, want al gauw zappen ze weg naar de orde van de dag.

Mij lukt dat niet, want deze stapel heeft de afgelopen elf jaar mijn leven beheerst, ze staat symbool voor míjn orde van de dag, míjn leven sinds augustus 2012. En het einde is nog niet in zicht, want de eerste scheuren zijn al weer verschenen in mijn versterkte huis. In mijn dorp gaat binnenkort een huis tegen de vlakte (sloop-nieuwbouw) en wordt het huis van mijn bejaarde buren herbeoordeeld. Ze waren net zo blij dat hun huis veilig was en nu moeten ze zich weer zorgen maken.

Ondertussen neem ik me dagelijks voor de rapporten te lezen en erover te schrijven, maar het lukt me niet. Ik weet precies wat erin staat, want ik heb het zelf meegemaakt. En de gevolgen draag ik dagelijks met me mee, in mijn lijf en in mijn ziel. Meer dan dit kan ik niet dragen. De rapporten krijgen, ongelezen, een ereplekje in de boekenkast. Met dank aan de enquêtecommissie die voor de eeuwigheid heeft vastgelegd: we hebben altijd gelijk gehad.

4 gedachtes over “Ereplek

 1. Herman de Muinck

  Over de ereplek van het uitvoerige rapport Groningers boven gas , maak ik mij geen zorgen. Des te meer maak ik mij zorgen
  over de kabinetsinvulling van de ereschuld.

  Like

 2. Dieta Kruizinga

  Het kost mij teveel energie en maakt mij alleen nog bozer.
  Het is met geen pen te beschrijven, de impact van alle onderzoeken en hoe het je leven beheerst.
  Onze strijd is in 1999 begonnen en duurt maar voort.

  Geliked door 1 persoon

 3. Jan

  Ben dan toch maar begonnen met gepaste tegenzin. Vooral met tegenzin omdat de signalen die mij bereiken over hoe de staat dit wil gaan oplossen met het strooien met spiegeltjes en kraaltjes en ondertussen stiekem haar schadelast zoveel mogelijk beperkt. Ik mag hopen dat gasberaad, GBB en betrokken kamerleden hier nu wel eens door heen prikken, maar heb er een hard hoofd in. Ik voel al een tweede enquête aankomen…

  Like

 4. Ook ik heb de eindrapporten aangevraagd en ontvangen.
  Ik heb zeeën van tijd om te lezen.
  En toch stel ook ik het alsmaar uit.
  Waarom stelt onze overheid alles voorop en de bewoners van Nederland helemaal aan het einde van de rij ???
  Bezorgde groet,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s