De baten gaan voor de bevingen

Week 2 van de Parlementaire Enquête Gaswinning was de week van de handen. Achter de verhoortafel zag ik pratende handen, zwetende handen, verklarende handen, verontschuldigende handen, wijzende handen en zenuwachtige handen.

Week 2 was ook de week van de waarheid die eindelijk boven tafel kwam. In Groningen wisten we het al, maar nu weet het hele land het. Onder ede verklaarden de eigenaren van de zwetende, wijzende en zenuwachtige handen dat bij de gaswinning de aardgasbaten áltijd voorop gestaan hebben. Ook na de zware beving in Huizinge in 2012, ook na de meer dan honderd bevingen in 2013. Trots als een kind vertelde GertJan Lankhorst, CEO van Gasterra, dat hij een bonus van 30% verdiend had omdat hij zoveel gas verkocht had.

Week 3 wordt de week van minister Henk Kamp. Hij is politiek verantwoordelijk voor de ongekende verhoging van de gaswinning in 2013. Volgens hem was dit nodig om ‘de bejaarden in Limburg niet in de kou te laten zitten’. Tja, dat wil niemand op zijn geweten hebben natuurlijk, dus toe maar. Deze week bleek het heel anders te zitten. De staatskas moest gespekt en Kamp heeft de gaskraan wijd open gezet. Daarmee willens en wetens onze veiligheid op het spel zettend.

Vrijdag 9 september om 13.30 uur wordt Henk Kamp verhoord door de enquêtecommissie. Live te volgen via de livestream van de Tweede Kamer.

Let vooral op zijn handen.

3 gedachtes over “De baten gaan voor de bevingen

  1. Chris

    We mogen ons collectief schamen voor zulke bewindslieden. In Duitsland heeft men er het woord ‘Fremdschämen’ voor gecreëerd. Helaas is er over dit schandaal niets te lezen in de Duitse media. Op micro-schaal doe ik echter mijn best om het onder de aandacht te brengen in mijn Nederlandse lessen hier in Duitsland. Ik zal het ook ‘rebloggen’. Bedankt, mevrouw Verbeek, voor uw informatieve blog 🙏.

    Like

  2. Herman de Muinck

    De afgelopen week heb ik slechts de bevestiging gekregen wat we in Groningen de afgelopen twintig jaar met schade en ergernis hebben ervaren . Dankzij de verhoren onder ede krijgt heel Nederland nu kennis over de gang van zaken rond de gaswinning in Groningen . Volgende week vrijdag mag dossierkenner Henk Kamp zijn waarheid komen toelichten. Het gedraai en gedraal van deze verantwoordelijke oud-bewindsman op EZ van 2012 tot 2017 kennen we intussen. Hij mag nu met de billen bloot.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s