Het verdeel en heers van de waardedaling

Een paar weken geleden werd het vol trots gepresenteerd: de waardedalingsregeling ter compensatie van de gedaalde prijzen van onze door de gaswinning vernielde huizen. Ook bij mij viel een glanzend glimmende brochure op de mat. Eindelijk, verzuchten we, dat werd tijd. Het aanvragen was verrassend simpel, zo kenden we de overheid nog niet.

Deze week bracht het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) de eerste cijfers naar buiten. En wat bleek: van de 4043 aanvragen zijn er zo’n 480 afgewezen met als reden: het betreffende huis is/wordt al gesloopt en door nieuwbouw vervangen. En nieuwbouw betekent dat je er financieel op vooruitgaat en daarom krijg je geen waardedaling vergoed. Want er geldt in Groningen één gebod: niemand, maar dan ook niemand mag er financieel op vooruitgaan!

Er zijn dus 480 huiseigenaren die voor niets een aanvraag hebben ingediend. Al hun gegevens stonden al ingevuld in het systeem, niets stond een aanvraag in de weg. In goed vertrouwen (een schaars goed in Groningen) hebben 480 mensen op de verzendknop gedrukt. Blij dat ze eindelijk compensatie zouden krijgen voor het waardeverlies van hun huis. Ook zij hebben de brochure ontvangen, waarin met geen woord gerept wordt over het niet-uitbetalen bij sloop/nieuwbouw.

Het IMG licht het afwijzen zo toe:

Met kromme zinnen en in vaagtaal wordt hier het aloude spel van verdeel en heers gespeeld. Ik wel, maar jij niet. Lekker puh, had je je huis maar niet moeten laten slopen.

Ik heb er maar één woord voor: schandalig.

3 gedachtes over “Het verdeel en heers van de waardedaling

 1. RIchard

  De imagoschade blijft of het nu sloop/nieuwbouw is of niet. De waardedaling blijft ook al is het nieuwbouw. Het feit blijft: nieuw of oud, je huis is hier gewoon minder waard bij verkoop ivm de bevingproblematiek .

  Like

 2. Hinrick Klugkist

  Ben het vaak en meestal met je eens Ingrid. Maar deze keer niet. Bij nieuwbouw wordt inderdaad de waardevermindering veelal gecompenseerd door nieuwbouw met daarbij vaak meer comfort, minder onderhoud in de eerste tien jaren en een lagere energierekening.

  Waar ik niet over te spreken ben is dat deze waardevermindering regeling niet van toepassing is voor huurders. Ten opzichte van het inkomen betalen huurders relatief veel huurpenningen in veelal schimmelende doortochtwoningen gepaard met hoge energielasten. Het zou rechtvaardig zijn de waardevermindering rechtstreeks aan de huurders uit te keren. Nu krijgen de mensen met de duurste huizen de meeste gelden. Een gemiste kans.

  Like

 3. Margriet van hoorn

  De heren en dames in Den Haag en die walgelijke NAM, zij hebben jullie uitgebuit, tegen elkaar uitgespeeld en zichzelf maar over de borst strijken. Het zijn boeven en het blijven boeven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s