Het juk om mijn nek

Ik praat mijn familie uit het westen bij over de ‘toestand in Groningen’. Na een uur vraag ik: “Hebben jullie er al genoeg van”? Nee, zeggen ze, ga maar door, we zijn verbijsterd over wat je vertelt, dat het zo erg is wisten we niet. Daar lees je niets over in de krant.

animal-2887950_1920Ik vertel verder en merk dat ik nog dagen lang door zou kunnen gaan. De toestand in Groningen laat zich niet in één, twee of drie uur vertellen. Nog los van het feit dat ik dat zelf niet opbreng. Ze luisteren aandachtig, stellen goede vragen, leven mee, uiten hun ongeloof en verontwaardiging. Ik wil met ze delen hoe groot het onrecht is dat ons wordt aangedaan. Omdat ze mijn familie zijn, omdat ik ze nodig heb om de lange strijd om gerechtigheid vol te houden.

“Kan je vertrouwen in de overheid nog hersteld worden?” vragen ze. Ik: ‘Ja, door een groots gebaar van de overheid. Een met miljarden gevuld fonds, denk aan de coronamiljarden. Maar dat gaat niet gebeuren’.

Terwijl ik dit zeg, voel ik de uitzichtloosheid mijn keel dichtknijpen. Wat ik écht wil, wat ik nú wil, is bevrijd worden van het zware juk dat ik al jaren meetors. Ik wil dat deze ellende over is. Ik wil mijn leven terug, ik wil mijn zorgeloosheid terug. Ik wil de zeggenschap over mijn huis terug en vooral: ik wil het met mijn familie over heel andere dingen hebben dan die ellendige gaswinning.

Ik val stil, terwijl het onweer boven onze hoofden losbarst.

3 gedachtes over “Het juk om mijn nek

 1. Rita

  Door de Coronatijd waar we nu in verkeren en alle aandacht hierop gericht is en momenteel the black lives matter beweging, wordt er weinig of niets gerapporteerd over de stand van zaken over tegemoetkoming aan gedupeerden in N.O. Groningen, althans niet in kranten en media aandacht gegeven. Wat al opgelost is of opgelost zou moeten zijn en de stand van zaken wordt geen aandacht gegeven. Schandalig dat wederom de bevolking zolang moet afwachten voordat de zaken worden opgelost, na voortvarend besluit van Wiebes nu wederom na de zoveelste keer in de vrieskast beland. Kan me voorstellen dat dit je leven bepaald en er na alle beloftes van dien vooralsnog geen oplossing komt. De zaak moet wederom weer op de agenda komen gemeenten, gedupeerden en provincie Groningen, media dat iedereen zich of na deze coranatijdperk weer gaat mobiliseren. Sterkte met de strijd!

  Like

 2. Nick Waasdorp

  Geen antwoorden op vragen, willekeur, steeds weer met een kluitje het riet in worden gestuurd. Dit zijn een aantal punten die bij ons keer op keer terug blijven komen.

  Misschien is het ergste nog wel alsof de mensen die besluiten moeten nemen of vanuit de overheid of contact persoon zijn, doen alsof je dom bent.

  Wij zijn er als gezin helemaal klaar mee, steeds maar weer wachten, steeds maar weer nieuwe schades en steeds maar weer pappen en nathouden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s