Code Rood in Groningen en nu?

InkedSchermafdruk 2018-01-12 10.49.45_LI (4)
Sinds afgelopen donderdag is het officieel, in Groningen geldt Code Rood, het hoogste alarmeringsniveau. Sinds de aardbeving in Zeerijp zijn de veiligheidsrisico’s voor Groningen te groot geworden, stelt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

Code Rood wordt ook als weerwaarschuwing gebruikt. Dan betekent het: ‘weer dat  zoveel schade of overlast bezorgt dat het ,,ontwrichtend’’ kan zijn voor de maatschappij.’ Ga niet de weg op, is dan het dringende advies.

Wat Code Rood bij aardbevingen betekent weet ik niet. Wat is het dringende advies dat hierbij hoort? Moet ik onder mijn keukentafel schuilen, water en voedsel in slaan, gas en electra afsluiten, maken dat ik wegkom of een valhelm opzetten? Ik weet het niet, want dat vertelt het SodM er niet bij. Trouwens ook de provincie en de gemeentes niet.

En zo wordt de onzekerheid en de onveiligheid groter en groter. Wanhopig word je ervan. Ook mijn stressmeter heeft inmiddels het hoogste alarmeringsniveau bereikt. De nieuwe schade aan mijn huis heb ik gemeld, alleen weet ik niet waar ik mijn bevingsstress kan melden. Maar ook daar is vast wel een loket voor. Toch?

4 gedachtes over “Code Rood in Groningen en nu?

 1. Zo voelen wij ons ook.
  We hebben ook bevingsstress .We hebben het eerste versterkings gesprek gehad.
  Ook daar word je bloed nerveus van.Ze komen aan je huis aan jou geborgen woning waar je al jaren woont.
  Waar we ons niet meer veilig voelen want wat als er s’nachts een beving komt en we allemaal in ons “veilige” bedje liggen te slapen.Niemand weet wanneer de volgende beving komt en hoe sterk hij zal zijn. Overleven we het of gaan er doden vallen..Ook al gaan ze het gas terug schroeven dat betekent niet dat we van de bevingen af zullen zijn. Het leed is al geleden wat dat betreft. En wanneer gaan ze echt eens harde maatregelen treffen zo dat we het gevoel krijgen dat er echt iemand voor ons is..En dat we eindelijk eens gerust gesteld zullen worden..En dat we weer met plezier in ons huis en tuin kunnen wonen..
  Waar we jaren in en nog meer buiten in geïnvesteerd hebben. Dat gaat nu allemaal op de schop. 23 jaar noeste arbeid.

  Like

 2. Marlies Bosch

  Die code rood; ik ben wel benieuwd wat die voor consequenties zal hebben. Gebeurt er nu eindelijk iets? Ik snap dat je stress niveau na alles het kookpunt heeft bereikt, dat zal bij iedereen die getroffen is met nog meer schade zo zijn. Wat zo’n aardbeving met een mens kan doen, daar heeft Den Haag geen kaas van gegeten. Als hetzelfde rond Den Haag had plaatsgevonden was er allang iets gebeurd!!
  Dus moeten we met zijn allen weer de straat op? Dit is echt te gek voor woorden!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s