Gelul

Hans Alders heeft het druk. Hij moet een heleboel tafels tegelijk in de lucht houden. In Schiphol, in Lelystad en oh ja, ook in Groningen staan zogenaamde Alderstafels. Dat zijn tafels waar een heleboel heren omheen zitten met Alders aan het hoofd. Hij heeft de voorzittershamer stevig in handen, er gaan zelfs geruchten dat hij hem ’s nachts onder zijn hoofdkussen legt.

Als er ergens in Nederland iets door de strot geduwd moet worden, staat Alders paraat. Maakt niet uit waar het over gaat: vliegvelden, gaswinning, mosselen ….. Hij is de marktkoopman die van schroot goud maakt, de man die sneller praat dan ik kan typen (350 aanslagen per minuut).

e954086b-d72e-487a-b795-7965fc2ae56d (2)
GELUL          foto Goos Dubbelman/de Volkskrant

Niet dat hij overal verstand van heeft, maar dat hoeft ook niet. Geef hem een microfoon en hij vleemt en vleit, grijnst en danst, tot de toehoorders suf geluld zijn. Behalve die paar wakkere, die kritische vragen blijven stellen. Over de overlast van vliegtuigen boven de Veluwe en rond Schiphol, over het vastgelopen schade-protocol in Groningen. Dan komt Alders opeens to the point: “Maar daar ga ik niet over”.

Hij poetst zijn voorzittershamer op tot hij glanst en snelt tevreden naar de volgende tafel.

Een gedachte over “Gelul

 1. Wie de geplande vluchtroutes voor Lelystad bekijkt…
  kan niet anders dan opmerken dat niet alleen de Veluwe veel meer (over)last krijgt van laag overvliegend tuig…,
  ook in Groningen gaan velen het heel erg goed merken, want ook boven Groningen zal het laagvliegend tuig niet alleen verveelvoudigen maar bovendien door de afnemende gemiddelde vluchthoogte ook nog eens per vlucht meer overlast veroorzaken dan voorheen.

  Maar uiteraard moeten we daar als Groningers ook blij mee zijn, want hebben wij hier niet he tmeeste baat bij de toenemende keus aan (te goedkope) vliegmogelijkheden op luchthavens die vanuit Groningen gemakkelijker te bereiken/dichterbij zijn dan Schiphol?
  Een goede zaak, dan kan je alle sores en stress als gevolg van de doorgaande gaswinning en toenemende verkeersdrukte op de weg en in de lucht gemakkelijker, goedkoper en mogelijk vaker ontvluchten. Oh, en dan vergeet ik nog het voornaamste…, ook vliegen wordt steeds ‘schoner’ want ze gaan ook meer en meer vliegen op (aard)gas…; zouden ze nou echt verwachten dat wij daar hier blij van worden.
  Voor de zekerheid mag Alders ons onze zorgen afnemen door begrijpend te knikken, zijn zorgen te uiten, te zeggen dat als het aan hem lag dat dan…; om vervolgens steeds zijn betoog te kunnen eindigen dat het nou eenmaal niet allemaal in zijn handen ligt en hij dus ook geen ijzer met handen kan breken…;
  Suf eigenlijk want wie kan dat nou niet…, zou Hans nog nooit een paperclip hebben gemold?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s