Overgeleverd aan weer en wind

De NAM is bezig Groningen op te kopen, te beginnen met onze rijksmonumenten. Nu is de historische boerderij Zuidpool ook al in hun grijpgrage handen gekomen:

“Zuidpool is niet het eerste monument dat in bezit komt van de NAM. Zo werden onder meer de Geertsemaheerd in Slochteren, de Melkemaheerd in Huizinge en de Occo Reintjesheerd in Stedum al eigendom van het gasconcern. Die panden staan al enige tijd leeg. De kans is groot dat Zuidpool eenzelfde lot wacht”.

Foto-RTV-Noord-Goos-de-Boer (1)
foto RTVNoord/Goos de Boer


Kijk eens goed naar de foto en zie wat een prachtig pand dit is. En stel je dan voor dat het jarenlang leeg staat. Onbewoond en onbemind, overgeleverd aan weer en wind (en het kán waaien in Groningen). Waarom mag de NAM onze monumenten opkopen en ze daarna weg laten rotten? Waar is de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) als je ze nodig hebt?

Oh, wacht eens even, ik weet waar ze zijn. Ze spelen onder één hoedje met de NAM, want ze hebben een plan:
‘Maak van niet te redden monumenten ruïnes. Als het gebouw wordt opgegeven, valt te overwegen dit te behouden als een ruïne. Ruïnevorming is uiteraard niet het streven. Maar wanneer een ruïne het verhaal van het gebruik uit het verleden kan vertellen en ook ruimtelijk een interessante plek oplevert, dan kan een ruïne ook een betekenis krijgen als erfgoed.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is bezig met het redden van onze historische panden door ze in te laten storten. Zo krijgt ‘behoud’ een hele nieuwe betekenis. Zucht.

 

 

2 gedachtes over “Overgeleverd aan weer en wind

  1. Dus we wonen binnenkort met zn allen tussen de ruïnes omdat er doodgewoon gesteggeld wordt met geld en verantwoordelijkheden……………
    Al die prachtige, prachtige panden, onze mooie, rijke historie 😦
    Jongens toch wat word ik hier akelig van.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s