Het waren twee doffe dreunen in Groningen

Eerst om 13.52 uur de zwaarste aardbeving tot nu toe, 2.1 op de schaal van Richter. Een harde dreun en een trillend huis, je went eraan, je went er nooit aan.

Gevolgd door nóg een dreun, maar nu bovengronds. Lodewijk Asscher was op de radio: “we hebben het niet goed gedaan in Groningen”. Ben ik het helemaal mee eens. Maar hij zei ook nog iets anders. Hij zei dat gedupeerden geen kans maken wanneer ze naar de rechter stappen en daar te maken krijgen met grote bedrijven. Ik zal het even voor u vertalen. Wat hij zegt is: “Groningers worden verpletterd door de internationale juristen van de Shell en ze hebben geen schijn van kans”.

wp-1486225734822.jpgLaat dit even tot u doordringen. Hier spreekt de man die al sinds 2012 deel uitmaakt van de regering. Hij zat erbij en hij keek ernaar hoe het leven van de Groningers verpest werd. Hoe de gaswinning eerst verdubbeld en daarna gehalveerd werd (“hadden we nooit moeten doen”, zegt hij nu). Met droge ogen zegt hij dat hij wéét dat niemand in Groningen tegen de NAM op kan. Dat je als gedupeerde niets meer bent dan een muis tegenover olifant NAM.

Hoelang weet hij dit al, sinds vandaag? Natuurlijk niet, hij weet dit al jaren. Dit is namelijk ook de man van de krokodillentranen die met eigen ogen gezien heeft wat er in Groningen gebeurde. Dit is de man die gezwegen en weggekeken heeft en de Groningers aan hun lot overgelaten heeft. Dit is de man die de nieuwe premier van Nederland wil worden.

Dit zijn dreunen waar ik nooit aan wen.

PS. De foto komt uit de documentaire De Stille Beving. Hier online te bekijken.

Een gedachte over “Het waren twee doffe dreunen in Groningen

  1. Wij gaan door om naar de rechter te gaan. De heren politici spreken voor eigen parochie. De Staat wil niet aansprakelijk gesteld worden. Burgerlijk Wetboek 6:177! Aanpakken die lui. Wij laten het er niet bij zitten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s