Het stille sterven

Drie jaar geleden schreef ik onderstaand blog. Vandaag, twee dagen voor het verschijnen van het eindrapport van de enquêtecommissie gaswinning, staat dit huis er nog steeds, in veel slechtere staat met een hek eromheen.
Arm huis. Arme bewoners.

Jaar na jaar fiets ik op weg naar het station langs een verlaten woning. De trieste uitstraling van het huis, de dichtgetimmerde ramen, de verdwenen boomgaard en de kale tuin snijden door mijn ziel. Hier hebben mensen gewoond, geleefd, gehuild, gelachen. Tot de grond begon te beven en het huis verkruimelde. Toen zijn de bewoners gevlucht.

20200305_154320_resized

Ik kan me nog herinneren dat het huis bewoond werd, de forsythia in het voorjaar prachtig bloeide en de bomen hun eerste groene blaadjes kregen. Hoe lang zou dat geleden zijn. Hoe lang staat het huis al stil te sterven, zonder dat er iemand naar omkijkt. En hoe zou het met de bewoners zijn?

Allemaal vragen waar ik geen antwoord op heb. Wat ik wel weet, is dat het niet het enige huis is en het ook niet de enige bewoners zijn die het moede hoofd in de schoot gelegd hebben. Soms is stil sterven of vluchten te verkiezen boven eindeloos wachten op niets.

Het wordt met de dag stiller in Groningen.

2 gedachtes over “Het stille sterven

  1. Martin Ettema

    Het huis staat leeg sinds beide bewoners kort na elkaar zijn overleden, de familie het over de erfenis niet eens werd, uiteindelijke kopers hun grootse plannen nog niet realiseerden (waarschijnlijk wegens financieringsperikelen). Maar het blijft een prachtige (schand)plek.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s