6 x 365 nachten

Toename stress door schade en versterking in gaswinningsgebied

Van deze conclusie in het nieuwste rapport van Gronings Perspectief moet ik diep zuchten. De onderzoekers van de RUG doen goed werk, daar niet van, maar als bewoner word ik moedeloos van hun rapporten. De ene is nog somberder dan de andere en dat al sinds 2016. Dat mag ik hen natuurlijk niet aanrekenen, ze doen onderzoek en rapporteren de feiten. Dat is hun taak.

Maar die feiten zijn voor mij mijn werkelijkheid. Of het nu om de versterking of de schadeafhandeling gaat, over het aanvragen van subsidie of smartengeld, over de vergoeding van de waardedaling van mijn huis, alles levert stress op, niets gaat van een leien dakje. En dat jaar na jaar na jaar.

De rapporten van Gronings Perspectief helpen me daar niet bij. Wel om het land duidelijk te maken hoe mis het is in Groningen, maar niet om iets van mijn stress en moedeloosheid weg te nemen. Zeker niet als Gronings Perspectief onderzoekster Katherine Stroebe op RTVNoord opmerkt: ‘Dit (gedoe) is niet iets wat je in een nacht kunt veranderen’.

Wat een onhandige opmerking van iemand die al jarenlang onderzoek doet in Groningen en beter zou moeten weten. Wat een open deur. Was het maar in één nacht op te lossen geweest, dan had niemand gezondheidsproblemen gekregen als gevolg van de gaswinning. Dan hadden al die 22 rapporten niet geschreven hoeven te worden.

Als het na 6 x 365 nachten nog niet opgelost is, is er dan nog iemand die gelooft dat het wel opgelost gaat worden?

3 gedachtes over “6 x 365 nachten

 1. Cees Wildervanck

  Oppassen dat we niet de boodschapper de schuld geven. Stroebe kan het ook niet helpen dat de zaak muurvast zit – hoe je dat ook formuleert. Maar de manier waarop zij en haar collega’s onderzoek doen en rapporteren, is degelijk, duidelijk en waardevol. En zou wellicht kunnen helpen om sommige politici (sprak hij voorzichtig…) ervan te doordringen dat het zo toch echt niet langer mag en kan en dat ze daar zélf een taak in hebben. Ik verwijs in discussies regelmatig naar de onderzoeken van Gronings Perspectief.

  Like

  1. A.J.Woldhuis

   Natuurlijk moet de boodschapper niet de schuld krijgen.
   Maar er mag wel kritisch naar de boodschap van de onderzoekers worden gekeken. Die “boodschap” stemt droevig en maakt meer stuk dan goed.
   Geitenwollen sokken taal….
   “Gedoe”…. Hoe bedenk je het en hoe durft ze het te schrijven… De gebezigde teksten konden zo uit de koker van de NAM/overheid komen. Gespeend van elk empathisch vermogen als je dat doet vanuit haar functie.
   Dat mag best gezegd worden in deze eindeloze strijd… Hulde voor een ieder die hierbij toch “netjes ” blijft …

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s