Aan de goden overgeleverd

Op dit moment zijn er geen ingrepen mogelijk om de bevingen te stoppen

Woorden van Theodor Kockelkoren van het Staatstoezicht op de Mijnen na de zware aardbeving in Garrelsweer deze week. Ik kan me niet herinneren dat hij eerder zo’n onthutsende uitspraak deed. Tot nu toe was er nog wel een ingreep mogelijk: aan de gaskraan draaien. Maar nu zegt Kockelkoren dat zelfs dat geen zin meer heeft. Door 60 jaar gaswinning zijn er zulke grote drukverschillen ontstaan dat het nog tientallen jaren kan duren voordat de druk weer overal gelijk is. Al die jaren blijft de bodem beven.

De impact van de laatste beving van 3.2 Richter was al groot, maar nu blijkt hij nog veel groter te zijn. Het is door menselijk handelen dat we hier in Groningen met aardbevingen opgescheept zitten. Willens en wetens is er nog jarenlang gas gepompt, ook al was duidelijk wat de gevolgen daarvan waren. De leveringszekerheid stond voorop (denk aan de arme bejaarden in Limburg, die volgens Rutte niet in de kou mochten komen te zitten), niet onze veiligheid.

Dat rücksichtslos door blijven pompen heeft dus nu tot gevolg dat we aan de goden overgeleverd zijn. Geen mens kan nog iets doen om de (zware…) aardbevingen die ons nog jarenlang te wachten staan, te voorkomen. Hoe moeten we met deze kennis leven? Wie raakt er niet van in paniek als je dit leest? Wanneer zakken onze gescheurde huizen krakend in elkaar? Wanneer zakken wij, getergde gedupeerden, uitgeput in elkaar?

En wie vangt ons dan op.

Een gedachte over “Aan de goden overgeleverd

  1. Cynthia Heijne

    Beste mevrouw Verbeek, bij SodM zijn we erg onder de indruk van uw stukje, en zouden we graag met u in gesprek komen. Ik hoop dat u mij een mailtje wilt sturen om contact te maken.
    Met vriendelijke groet, Cynthia Heijne

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s