En weer veranderen de spelregels

duimschroef

Vandaag maakte het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) de nieuwste spelregels voor de afhandeling van mijnbouwschade bekend. Het is om je rot te schamen wat ze nu weer bedacht hebben. Veel gedupeerden verliezen hun recht op schadevergoeding, bewoners van Oost-Groningen en Noord-Drenthe moeten zelf bewijzen dat hun schade door de gaswinning komt (andere regio’s hoeven dat niet), als je de schrale afkoopsom van €5.000 accepteert mag je daarna geen nieuwe schade meer melden. Oftewel: de duimschroeven worden harder aangedraaid. IMG, how dare you!

Op de site van het Instituut Mijnbouwschade Groningen wordt met veel verbloemende woorden uitgelegd waarom deze veranderingen nodig zijn. Veel van wat ze schrijven begrijp ik niet, maar wat ik wel snap is: hier is sprake van bezuinigingen en niet zo’n klein beetje ook. Er komen teveel schademeldingen binnen en ze betalen te veel schadevergoedingen uit. Daar komt het kort gezegd op neer. En daar willen ze (De NAM? De Staat?) vanaf.

Ik schaam me plaatsvervangend kapot voor wat dit betekent voor al die mensen die nu met lege handen komen te staan. Velen van hen wachten al jaren op de afhandeling van hun schade, het zal je maar gebeuren dat je recht op schadevergoeding opeens vervalt. Wat moet je dan, waar haal je het geld vandaan om je huis te repareren? En vooral: mag dit eigenlijk wel, tijdens het spel de regels veranderen? Mag je mensen zomaar hun rechten afnemen en aan hun lot overlaten?

Als dit een voorbeeld van de nieuwe bestuurscultuur is, dan hou ik mijn hart vast voor wat nog komen gaat.

Bron foto: Wikipedia

Een gedachte over “En weer veranderen de spelregels

  1. Johannes Aukes

    Er is geen land op de wereld waar meer te doen is om een scheur in een laag steen of beton dan in Nederland. Met dank aan de inzet van een reeks organisaties, zoals de NAM (Nederlandse Staat en Shell), CVW (idem), TCMG (“) en IMG (“). Hoewel daar intussen meerdere organisaties aan opgeofferd zijn, hebben ze achteraf gezien allemaal gemeen op het juiste spoor te zitten. Want van alle redenen die men in het Groningse gaswinningsgebied zou kunnen bedenken als oorzaak van schade, blijkt daar de keus uit een lijstje met schadeoorzaken van buiten het gaswinningsgebied de uitkomst te bieden. De bekroning op de inzet van Mark Rutte en ex-knechtje Eric Wiebes, die met een blik in een glazen bol deze uitkomst al hadden voorzien. Gelukkig was daar het geduld om te wachten op het juiste onderzoeksrapportje. Extra bijkomstigheid voor Mark, dat met deze onthulling in zijn broekzak hij over twee jaar met een gerust hart voor de parlementaire enquêtecommissie kan verschijnen. Waarmee tevens de laatste hand leggend op voltooiing van zijn curriculum vitae, benodigd voor een sollicitatie bij de Shell of Exxon. Maar er is ook goed nieuws voor de gedupeerden. Namelijk dat men in afwachting van wederom een nieuwe schadebeoordelingsprocedure van een welverdiende pauze kan genieten. Vervelend voor bewoners van een twee-onder-een-kapwoning waar precies op de scheiding van beide wooneenheden zich een scheur bevindt. Waarvoor de buurman intussen wel een vergoeding heeft gekregen en de buurman van de buurman nog altijd niet. In dat geval kan een scheur, mits verticaal niet breed genoeg zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s