Stop het ongekende onrecht

Kamerleden van onder meer CDA, VVD, D66, SP, PvdA en GroenLinks zijn geschokt door de misstanden die het rapport blootlegt. CDA-Kamerlid Van Toorenburg spreekt van een “indringend rapport over buitengewoon kwalijke misstanden”. D66-Kamerlid Bergkamp noemt de misstanden “schokkend en heftig”. GroenLinks Kamerlid Van den Berge is “geschrokken” en PvdA-Kamerlid Kuijten noemt het bijna “niet te bevatten”.

Allemaal reacties die één op één van toepassing zijn op de jarenlange vernedering van de bewoners van de gaswinningsregio. Maar… bovengenoemde reacties slaan in werkelijkheid op het vandaag gepresenteerde rapport over de adoptie van kinderen uit het buitenland. Maar… ze zouden ook heel kunnen gaan over het rapport over de kinderopvangtoeslag: Ongekend onrecht.

‘De overheid heeft nagelaten in te grijpen waar daar wel aanleiding toe bestond.’
Ik citeer hier de schrijvers van het adoptierapport. Daarmee raken ze de kern van het probleem. Zowel bij de kinderopvangtoeslag, als bij de adoptieprocedure als bij de gaswinning is al jaren bekend wat er allemaal mis gaat en wat de dramatische gevolgen voor de betrokken burgers zijn. Rapporten, onderzoeken, Kamerdebatten, moties en weet ik allemaal wat nog meer. Alles heeft op tafel gelegen. Nou ja, bijna alles. Maar genoeg, meer dan genoeg.

Er was dus al jaren alle aanleiding voor de overheid om in te grijpen, want hier werd burgers ongekend onrecht aangedaan. Maar ze hebben niets gedaan. Nou ja, een enkeling heeft geluisterd en gehumd en empathisch geknikt. Soms fluisterde iemand:” sorry”. Maar daar bleef het verder bij.

Ik heb net gekeken naar het Noordelijk verkiezingsdebat. Ik zag (vervangend)partijleiders die vooral het beste met hun partij voor hebben (uitzonderingen daargelaten). Maar hebben ze ook het beste met ons, de burgers van ongekend onrecht, voor? Zijn dit de mensen (en partijen) die eindelijk gaan handelen? Die zeggen: laat dat rapport over de gaswinningsaffaire maar zitten, we weten genoeg, we wachten niet langer, we gaan nu regelen dat dit onrecht stopt. En al het andere onrecht ook.

Ik durf er, na het zien van dit debat, niet op te vertrouwen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s