Zo had het ook gekund

Aan de bewoners van het gaswinningsgebied,

Gisteren is door experts van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) de miljoenste scheur vastgelegd. De scheur zat in een woning in Veendam, ver weg van het epicentrum Loppersum. Wij zijn hier erg van geschrokken, we hadden geen idee dat de mijnbouwschade in zo’n groot gebied voorkomt en dat het om zulke gigantische aantallen gaat.

We realiseren ons dat door onze huidige, veel te omslachtige aanpak U nog jaren moet wachten op herstel van de schade aan uw woning. Dat willen en mogen we U niet langer aandoen. Velen van U wachten al veel te lang, doordat onze voorgangers (TCMG, CVW en NAM) er een zooitje van gemaakt hebben. Wij doen dat anders, wij doen dat beter.

Vanaf vandaag stoppen we met zoeken naar een speld in een hooiberg en accepteren we alle schades als mijnbouwschade. Ook in Veendam. We neuzelen niet meer over te zware dakpannen, te lang douchende dochters of te veel zwaluwen in de nok (bron: Kor Dwarshuis). Elke scheur komt door de gaswinning. Punt.

Tot slot is een gemeend excuus aan U allen op zijn plaats. Mochten wij de indruk gewekt hebben dat wij U als profiteurs zien, gretig om zoveel mogelijk schadevergoeding binnen te slepen, dan heeft U helemaal gelijk. Tot vandaag zagen wij U inderdaad zo en daar hadden wij duidelijker over moeten communiceren. Sorry daarvoor.

Vriendelijke groet,

Bas Kortmann
Voorzitter Bestuur IMG

3 gedachtes over “Zo had het ook gekund

 1. Gerrit Wigger

  Even een aanvulling op het artikel en de reactie van Peter Nauta. In de leefomgeving van Veendam is naast de gestapelde mijnbouwactiviteiten door het Annerveen veld (gaswinning NAM) ook sprake van mijnbouw door Nedmag (Magnesium-zoutwinning), mijnbouw door Nouryon (keukenzoutwinning) en mijnbouw door Energystock = Gasunie bij Zuidwending/Ommelanderwijk/Nieuwe Pekela (aardgas opslag in zoutcavernes).
  In Zuidwending/Ommelanderwijk/Nieuwe Pekela wordt naast aardgas, binnenkort ook waterstofgas opgeslagen in de zoutcavernes.
  Begin 2019 is door het KNMI in de cavernes van Energystock een aardbeving geconstateerd met een epicentrum op 1000 meter diepte. Dit is veel ondieper dan de bevingen in het Groningen veld. Tevens zij vermeld dat op een diepte van 1000 meter het dak zit van de zoutcavernes voor gasopslag. Ook in deze leefomgeving van Veendam is sprake van ernstige mijnbouwschade en gaat het in de omgeving van de mijnbouw van Energystock om tientallen gebouwen.
  In het Groningenveld wordt de gaswinning gestopt en vele jaren zal de bodembeweging nog na-ijlen, maar bij de mijnbouw van Energystock zal de ontwikkeling van waterstofgas opslag nog zeker 100 jaar doorgaan.

  Like

 2. Peter Nauta

  Even een reactie die ook zomaar had gekund
  Veendam ligt boven op het zogenaamde Annerveensche gasveld met zijn eigen episch centrum . Bovendien vind hier ook zoutwinning (OOK MIJNBOUW) plaats door Nedmag wat een bodemverzakking veroorzaakt tot bijna 1 meter in het centrum van de zoutwinning. Dat meneer Kortman dat kennelijk niet weet en het vreemd vind dat de huizen en schuren hier in Veendam verzakken en scheuren vind ik eigenlijk een Godgeklaagd schandaal. Wat doet die man daar ??? Intriest dat dit soort incompetente bestuurders op dat soort posities zitten. Weer een gevolg van de hogere ambtenaren carrousel daar in Den Haag ???

  Like

 3. Een gedupeerde

  Dit lijkt mij een uitstekend idee.

  Zo wordt nog meer leed voorkomen, en worden mensen die al jaren (soms op één hand niet meer te tellen) moeten wachten op een schadevergoeding / herstel van de mijnbouwschade, tegemoet gekomen. Zij hebben er immers niet om gevraagd, maar zijn er gewoon mee geconfronteerd. Dit getuigt van respect voor de gedupeerden en daar zijn wij heel blij mee.

  Met vriendelijke groet,

  Een gedupeerde die al jaren op schadeherstel moet wachten….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s