Gedeelde smart is half smartengeld

Ik lees in het advies Iets van Erkenning, geschreven door de commissie Vergoeding van Immateriële schade in Groningen, dat het smartengeld niet per persoon maar per huishouden toegekend zal worden. De redenering van de commissie luidt als volgt:

family-2057301_1920
gezin met kwart smartengeld

“We hebben overwogen om de bedragen te laten oplopen naar rato van de omvang van het huishouden, maar alles afwegende hebben we daarvan af gezien. Niet alleen de eenvoud van afwikkeling heeft daarbij een rol gespeeld, maar ook de overweging dat de wijsheid ‘gedeelde smart is halve smart’ juist tot een tegenovergestelde redenering aanleiding geeft”.

‘Samen Sterk’ zeggen we hier in Groningen al jaren tegen elkaar, en dat zeggen we niet voor niets. We hebben elkaar nodig om vol te houden, we hebben elkaar nodig om onze smart over wat ons jaar na jaar wordt aangedaan te delen. Of dat nou met vrienden, kennissen of gezinsleden is maakt niet uit. Als je er maar niet in je eentje voorstaat, want dat is niet te doen.

En nu blijkt er aan ‘Samen Sterk’ een kostenplaatje te hangen. Als je je smart kunt delen met een ander, krijg je niet je hele smart vergoed maar alleen een gedeelte. Want, zegt de commissie in haar wijsheid: ‘gedeelde smart is half smartengeld’.

Eerlijker kunnen ze het niet maken, onrechtvaardiger wel.

Update:
Uiteindelijk is deze regeling niet doorgegaan, maar het feit dat het wel een optie is geweest zegt genoeg. 

Een gedachte over “Gedeelde smart is half smartengeld

  1. Mijn man is helaas even voor deze ellende begon, overleden. Dus ja.ik sta er helemaal alleen voor, ik heb 2 zoons, waarvan 1 in Thailand woont, en de ander is , net als de jongste, baggeraar. Wat inhoud dat ik ze erg weinig zie, dus moet toch alleen de beslissingen nemen, ondanks luisterend oor van goeie vrienden. En voor mij is het allemaal erg emotioneel……woonde 35 jaar met mn gezin in dit huis, mn thuis, en sinds bijna 6 jaar alleen, en heb erg veel herinneringen in en aan mn huis, wat nu straks zomaar afgebroken wordt. En dat op deze leeftijd, wordt a.s vrijdag 66.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s