Ook karakteristieke panden lopen gevaar

Ik liep deze week binnen bij de inloopavond van de gemeente Loppersum. Toevallig woon ik in een karakteristiek pand en toevallig maakt Loppersum zich sterk voor haar cultureel erfgoed, dus ook voor mijn huis. Da’s mooi en een gratis bakkie koffie is nooit weg.

Helaas heb ik al eerdere ervaringen met de gemeente, waardoor mijn verwachtingen niet al te hoog waren. Maar kom op, geef ze een nieuwe kans. Misschien is het een lerende organisatie, dat is tegenwoordig erg in. Met mijn openingsvraag: “hoe beschermt de gemeente mijn huis tegen de vernielzucht van de NAM” bracht ik ze gelijk van hun stuk. Nou eh, zeg maar, eeehh, stotterde mijn gesprekspartner, met een sloopvergunning natuurlijk. ‘Geen sloop zonder plan’, noemen we dat bij de gemeente.

ruin-540830_1920

Nu raakte ik in de war, want sloop is toch geen bescherming? Een sloopverbod lijkt me veel beter. Maar dat zag ik verkeerd. Er zijn namelijk ook veel krakkemikkige karakteristieke panden en je kunt van de gemeente niet verwachten dat ze die ook beschermen. En daarom beschermen ze geen enkel karakteristiek pand. Typisch gemeentelijke logica, achter het bureau bedacht.

Zelf zijn ze er heel tevreden over. Maar ik vrees het ergste, want dat sloopplan wordt natuurlijk door de NAM bedacht en dan weet je genoeg. Voor de zoveelste keer teleurgesteld in de gemeente ben ik bij Spoorzicht maar een borrel gaan drinken. Die voldeed gelukkig wel aan mijn verwachtingen.

Meer info op
Bestemmingsplan Cultureel Erfgoed
Website karakteristieke panden en gebieden

2 gedachtes over “Ook karakteristieke panden lopen gevaar

 1. Martin Ettema

  Maar het antwoord heeft ook een vervolg: voor het verkrijgen van een vergunning moet aan vele voorwaarden worden voldaan. O.a. bij beeldbepalend of waardevol of beschermd, krijg je zo’ n vergunning niet zomaar. En het is aan te raden dat alle dorpsgemeenschappen alle te verlenen vergunningen in de gaten houden via gemeentelijke publicaties of via een abonnement op ‘overheid.nl’ . Daar kun je je per postcode op de hoogte laten houden van alle besluiten die een door jou aangegeven postcodegebied betreffen. Eenmaal met je DigiD een account aanmaken en de rest invullen. We houden in dit geval big brother in de gaten en niet andersom..

  Geliked door 1 persoon

  1. Dirk Halma

   Woonachtig in Wirdum waar slechts een handvol huizen op de lijst van beeldbepalende panden van de gemeente is geplaatst. Krijg de indruk dat daarbij vooral naar authenticiteit is gekeken. Inmiddels ziet het er naar uit dat vele woningen gesloopt moeten worden en vervangen door nieuwbouw. Nieuwbouw die aan alle voorschriften uit het bouwbesluit moeten voldoen. Bijvoorbeeld deuren met een hoogte van 2.30 meter, plafondhoogtes 2.60 meter etc. Hoe dat op een verantwoorde ingepast kan worden in de bestaande bebouwing baart mij zorgen. In hoeverre zal er sprake zijn van keuzevrijheid van ontwerp en bouwonderneming. Ik heb al nachtmerries over mannen met ‘van Bommel’ schoenen en ‘Tesla’s’ die bij mij aan de deur staan. Kiest u maar uit: 1, 2 of 3. Hout skeletbouw en 40% kleiner bouwen omdat de nieuwbouwkosten niet boven de economische waarde mogen uitstijgen. En wat dacht u van een eigen bijdrage van 50.000 euro en de opmerking dat de NAM toch wel graag wil meedelen in de toekomstige winst bij verkoop. Helaas berust mijn verhaal al grotendeels op realiteit waartegen ik in verzet ben gegaan. Ervaringen met de NCG waar ons dossier nu bij de ‘complexe’ gevallen hoort.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s