De ten-einde-raad-Groninger

Vandaag is het Sociaal Handvest Groningen ondertekend door bestuurders (denk aan staatssecretaris Vijlbrief, een provinciale gedeputeerde en vijf aardbevingsburgemeesters); uitvoeringsinstanties (denk aan IMG en NCG) en maatschappelijke organisaties in het gaswinningsdossier (denk aan GBB, Groninger Gasberaad en Vereniging Eigen Huis).

Eerlijk gezegd had ik nog nooit van dat handvest gehoord. Blijken ze er al anderhalf jaar mee bezig te zijn. Waarom het zolang geduurd heeft voor de handtekeningen gezet zijn, zal wel iets te maken hebben met zorgvuldigheid, rechtvaardigheid en nadere onderzoeken. Dat is de overheid wel toevertrouwd.

Waarom dit handvest? Omdat de mens (denk aan de bewoner, de gedupeerde, de ten-einde-raad-Groninger) tot nu toe niet centraal heeft gestaan en dat moet anders. Een prima doel natuurlijk, waar ik helemaal achtersta. Maar wat staat er eigenlijk in het Sociaal Handvest?

Een voorbeeld:
Artikel 8: Bewoners behoren ruim voldoende tijd te krijgen bij het nemen van ingrijpende besluiten; in dat verband dienen de uitvoeringsorganisaties flexibel met deadlines voor bewoners in procedure om te gaan.

Oeps, denk ik als ik dit lees, dit is wel veel vaagtaal in één zin. Ruim voldoende tijd? Flexibel omgaan? Woorden waar een beleidsmaker alle kanten mee op kan, maar de bewoner niets aan heeft.

Beter zou zijn:

Artikel 8: Bewoners krijgen zolang als ze nodig hebben de tijd bij het nemen van ingrijpende besluiten; daarom mogen de uitvoeringsorganisaties hen geen deadlines opleggen

Nog een voorbeeld:
Artikel 11: Licht bewoners goed in over juridische aspecten van besluiten van instanties en stel hen in staat juridisch advies en ondersteuning te krijgen.

Beter zou zijn:

Artikel 11: Juridisch ge-eikel is vanaf nu verboden

Kijk, daar heeft de mens (denk aan de bewoner, de gedupeerde, de ten-einde-raad-Groninger) tenminste iets aan.

2 gedachtes over “De ten-einde-raad-Groninger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s