Handjeklap tussen de olies en minister Kamp

Het is dit jaar tien jaar geleden dat de zwaarste aardbeving tot nu toe plaatsvond. In Huizinge met een kracht van 3.6 op de schaal van Richter, op 16 augustus 2012 om precies te zijn. Het is dit jaar negen jaar geleden dat de gaswinning fors verhoogd werd. Ondanks het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) dit niet te doen, werd in 2013 53,8 miljard kuub aardgas opgepompt. De hoogste productie sinds 1981.

De verontwaardiging in Groningen was groot. Hoe kon minister Kamp dit goedkeuren, had hij dan helemaal niet door hoeveel risico hij hiermee nam. Hoe kon hij onze veiligheid zo in gevaar brengen door in plaats van minder méér te gaan winnen, daarmee de kans op nog zwaardere bevingen op de koop toe nemend.

We zijn er nooit achtergekomen, tot gisteren. Drie journalisten van de NRC zijn gaan graven en vonden geheime notulen. En wat blijkt: de topmannen van de oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil hebben forse druk uitgeoefend op minister Kamp om zich niets aan te trekken van het SodM advies. Kamp boog voor de druk.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik vrolijk werd van dit nieuws. Niet omdat het leuk nieuws is, maar omdat we een kijkje krijgen in de geheime krochten van de olies zoals we de oliemaatschappijen hier spottend noemen. En dat we nu bevestigt zien wat we hier altijd al dachten: dit zaakje stonk, hier werd gesjoemeld en gelogen, de waarheid geweld aan gedaan en onze regering werkte eraan mee.

Ik kijk reikhalzend uit naar de openbare verhoren van de Parlementaire Enquête Gaswinning die binnenkort van start gaan. Laat de koppen maar rollen.

Zie ook het artikel van de NOS: “Innige samenwerking tussen ministerie en NAM, blijkt uit geheime notulen”.

2 gedachtes over “Handjeklap tussen de olies en minister Kamp

  1. Arnold Woldhuis,GBB LID

    Koppen rollen?? Welke koppen dan en waar naar toe?
    Naar het volgende mooie baantje, een riante functie elders????
    Het is de straffeloosheid van de sujetten die hiervoor verantwoordelijk zijn, en alles glimlachend, soms zelfs schaterlachend weglachen, die me woedend maken.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s