Het handelingsperspectief van Groningers

Onderstaand blog is geschreven door Wout Sorgdrager. Een aanrader om te lezen. Wout schrijft vaker over de gaswinning en alle gevolgen van dien op zijn blog: https://woutsorgdrager.wordpress.com/

Als ik even niets te doen heb, vul ik graag enquêtes in. Vorige week kreeg ik een enquête van het Sociaal Cultureel Planbureau Groningen. De begeleidende mail opent als volgt: ‘Zoals u weet volgen we via deze vragenlijst de ontwikkelingen het gebied van gezondheid, veiligheidsbeleving en handelingsperspectief van Groningers.’
De vragen van het SCP fungeren vaak als theezakjes. Ze dwingen je tot een genadeloos gewetensonderzoek. Mijn handelingsperspectief … ja, hoe zit het daarmee? 

Eén van de vragen betrof de communicatie.

‘Voelt u zich gehoord door de Nederlandse regering als het gaat om uw ervaringen met de gaswinningsproblematiek?’

De eerste jaren na 2012 kwamen de schadetaxateurs van de NAM met een ingenieursbril op. Ze wuifden de schade weg en verpletterden bewoners met dikke pakken berekeningen. Dat bleek geen succesformule. Toen heeft men ze een cursus ‘Luisteren’ gegeven. Echt waar, echt waar. Na die cursus kwamen ze binnen, namen plaats aan de keukentafel, schonken zich een kop thee in en zeiden dingen als: ‘Hoe ís het nu met u?’ en ‘Wat deed dat met u?’ Om vervolgens de schade weg te wuiven, met of zonder dikke pakken berekeningen.

Toen kwam de overheid luisteren. Ze stonden te dringen. Heerlijk. Het was een warm bad vol empathie en luisterende oren van bestuurders en hoogwaardigheidsbekleders. Zelden heb ik me zo gehoord gevoeld. Maar op een gegeven moment moet er gewoon handelend worden opgetreden. Moeten huizen versterkt of vernieuwd worden, moeten bewoners schadeloos gesteld worden en moet die ellende een keer achter de rug zijn. Zodat Groningers die in de bevingsellende zitten, verder kunnen met hun leven. 

Dat bedoelen ze waarschijnlijk met het handelingsperspectief. Goed dat dat gemonitord wordt. Maar wat zou het heerlijk zijn als ze een keer écht aan de slag gaan. Of écht de portemonnee trekken.

Op de foto onze koning die kwam luisteren in Leermens. Jelle van der Knoop, voorzitter van de Groninger Bodembeweging, schreef gisteren een mooie ingezonden brief in het Dagblad van het Noorden. Lees de brief hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s