Zeg niet dat ik niet gewaarschuwd heb

Een jaar geleden schreef ik over de Proatbus, een busje met een geestelijk verzorger aan boord. Een aardbevingsgedupeerde kon onder het genot van een plakje koek en tissues zijn stress van zich af komen praten. Het heeft blijkbaar niet geholpen, begrijp ik nu de GGD-Groningen trainingen gaat geven aan 500 werknemers van woningcooperaties, gemeenten en zorginstellingen om stressgerelateerde klachten te leren herkennen. Niet bij zichzelf, maar bij gedupeerden. Kosten 2,7 miljoen euro.

angry-1296476_1280Met mijn aardbevingsstress ging het best wel goed, tot ik dit bericht las. Ik moet binnenkort mijn paspoort verlengen. Bij het idee dat die aardige mevrouw achter de balie me dan bezorgd aankijkt en vraagt: “U ziet zo bleek, heeft u last van aardbevingsstress”? slaat mijn hart al op hol. Stelt ze dan ook nog de vraag: “Staat u open voor professionele hulp”? dan trek ik haar over de balie.

Misschien moet de GGD-Groningen toch nog even nadenken over de risico’s van deze training voor de 500 werknemers. Het zou wel eens stressverhogend voor ze kunnen zijn.

2 gedachtes over “Zeg niet dat ik niet gewaarschuwd heb

  1. Ach, ik zie het allemaal zo, de GGD maakt deel uit van het Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen. Eén van de vier thema’s van dit platform is: ” Hoe vermijden we kwetsbaarheid en onveiligheid en stimuleren we de weerbaarheid van bewoners? Wat is de ideale woonomgeving, waar komt dit onder druk te staan en hoe herstel je dit? Welke monitoring, preventie, interventies en communicatiemiddelen zijn nodig om individuen en gemeenschappen een stap vooruit te helpen?”
    Blijkbaar moeten medewerkers van de GGD, dus niet bewoners, geschoold worden om die vragen goed te kunnen beantwoorden. En blijkbaar was mijn reactie dat ik zou verwachten dat medewerkers van de GGD kennis zouden hebben van deze kwesties onterecht.
    Vanuit een andere visie kun je het geld voor deze trainingen ook zien als deel uitmakend van “Groningers als verdienmodel.”

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s