Buikpijn

Eén keer ben ik naar een theatervoorstelling geweest over de aardbevingsellende. In de eeuwenoude boerderij Plaats Melkema zag ik de familievoorstelling Beef mee! Het is me niet goed bevallen. Nu komt er weer een theaterspektakel aan, een voorstelling die nu al beloofd een sukses te worden, volgens de maakster dan. Lees even mee op de site noordrichter.nl:

“NOORD op de schaal van Richter is een unieke theaterbeleving die iedereen op spectaculaire* en meeneemt in boven – en ondergrondse spanningen! Een fictief verhaal dat op theatrale en artistiek verrassende wijze is uitgewerkt, met lach en traan. Over mensen die getroffen worden door een ramp en het heft toch weer in handen nemen’.

*letterlijk overgenomen van de site, hier wist de maakster het kennelijk even niet meer

fear-2012536_1920Spanning met een lach en een traan, het lijkt wel comedy. Daar hou ik best wel van, maar toch krijg je me hier met geen stok naar toe. Van Beef mee! kreeg ik buikpijn: kijken naar acteurs die spelen dat ze een aardbeving meemaken waarbij gewonden vielen, misschien zelfs een dode, maar dat laatste heb ik verdrongen. Als angst voor bevingen je realiteit is, is kijken naar gespeelde angst teveel van het goede. Voor mij in ieder geval wel. 

Een fictief, theatraal verhaal maken over een ramp die nog aan de gang is, die ons dagelijks leven beheerst en nog jaren zal blijven beheersen. Eigenlijk heb ik er geen woorden voor dat er theatermakers zijn die onze ellende op ‘spectaculaire’ wijze willen uitventen. Ongepast en niet-invoelend komt in de buurt, maar is nog zacht uitgedrukt.

De voorstelling is gepland voor 2020, tijd genoeg om hem af te blazen. 

Een gedachte over “Buikpijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s