Maak het simpel, maak het snel

Ik vind een ronkende brochure op de deurmat. De zoveelste in een lange rij. Deze keer komt hij van het IMG. Ik moest even nadenken wat dat betekent: Instituut Mijnbouwschade Groningen. De brochure opent met het opwekkende nieuws dat de IMG een monsterklus te wachten staat; dat er naar verwachting 50.000 schademeldingen per jaar blijven binnenkomen en dat het opstarten van de nieuwe organisatie zo’n twee jaar duurt. Is dat hoopwekkend? Nee. Is dat vertrouwenwekkend? Nee. Word ik daar blij van? Nee.

Tot nu toe worden alle scheuren in alle huizen individueel beoordeeld. Er zijn, volgens diezelfde brochure, 24.363 niet-afgehandelde schademeldingen. Ga voor het gemak even uit van 100 scheuren per woning, dan moeten er 2.436.300 scheuren gefotografeerd, beoordeeld en in een rapport vastgelegd worden. En daar komen per jaar nog 5.000.000 scheuren bij. Zo creëer je je eigen monsterklus.

Schermafdruk 2020-07-03 11.02.03
foto: Easy2fix.nl

Het moet anders, het moet simpeler en sneller.  Doe als de autobranche: Melden, offerte, reparatie. Hanteer het ‘bewijsvermoeden gaswinning’ zoals het bedoeld is: een snelle, rechtvaardige afhandeling van de mijnbouwschade. Zeur niet over scheuren of andere schades die misschien/eventueel/mogelijk niet door de gaswinning komen. Zijn ze er niet door veroorzaakt, dan zijn ze er in ieder geval door verergerd en dus: mijnbouwschade.

Maak het simpel, maak het snel.
Is dat hoopwekkend? Ja. Is dat vertrouwenwekkend? Ja. Word ik daar blij van? Ja.

Een gedachte over “Maak het simpel, maak het snel

 1. Arnold

  Alles wat uit die hoek komt is bij voorbaat onbetrouwbaar.
  Alle beloftes loos en alle activiteiten traag.
  Ze hebben wel “mooie praatjes, praatjes,
  praatjes, prrrr….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s